Trobada de diables del Baix Camp

Feia molts santjoans que no anava de trobada de diables. Ahir em vaig apropar a la que organitzava la colla de les Borges amb motiu dels seus 25 anys. Hi eren presents la majoria de colles de diables de la comarca. No hi van anar els de Reus.
L’antic model de ball de diables sense parlaments, basat en les sortides obertes amb un nombre variable de components i portant-se cadascú les carretilles ha pràcticament desaparegut.
L’expansió dels diables en els últims anys del segle XX ha portat a una clara homogeneïtzació de la forma d’evolucionar de les colles i només en la indumentària es pot copsar encara l’especificitat dels diables del Baix Camp respecte a la resta del país. Cal destacar, en aquest sentit, els vestits de la colla anfitriona, una veritable meravella de treball artesanal que justifiquen, només per entretenir-se a mirar-los abans de començar el foc, anar a veure alguna de les seves sortides. Altres colles han conservat la tècnica històrica dels motius decoratius retallats i cosits al vestit i algunes també el fet que cada diable es porti les carretilles en un sarró i les encengui. Bona part dels grups, però, evolucionen amb la fòrmula més generalitzada d’abastir-se de carretilles amb uns portadors al darrere, junt amb els tabalers, i tenir un encarregat d’anar-les encenent.

Anuncis

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en cultura popular. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s