Programari lliure

En una societat en la qual tot sembla tenir un preu i ser susceptible d’esdevenir mercaderia, em sembla magnífic l’esforç cooperatiu i desinteressat de les persones que posen a l’abast dels simples usuaris com jo, eines informàtiques per a poder anar fent la nostra vida digital. No sóc innocent i entenc que en la generació de determinat programari lliure –o gratuït, que no és el mateix– també hi entren en joc les estratègies d’algunes companyies. Però, alhora, no em costa comprar utlitats que, per un cost prou raonable, em solucionen els mateixos problemes que el programari de marca.
Per cert, a l’associació cultural de la qual formo part fa anys que hi domina l’entorn Mac. Segurament perquè els ordinadors van arribar a la casa de mà de persones que els empraven a la seva feina –les arts gràfiques– i perquè l’edició ha estat una de les tasques principals de l’entitat. Al local tenim algunes màquines totalment obsoletes amb les quals anem sobrats per fer la feina de cada dia, amb programari lliure que, en molts casos, es troba en català.
Des de l’ajuntament, de tant en tant, fan alguna campanya en favor del reciclatge d’ordinadors, l’ús de sistemes operatius basats en Linux i de programari lliure. Després no prediquen del tot amb l’exemple –els ordinadors sí que els reciclen, d’un departament a l’altre– i per tot arreu veus Windows i programari comercial. Si volen lluitar contra l’anomenada fractura digital, em sembla una excel·lent idea que es proposi que la ciutat compti amb una xarxa Wifi per a tothom. Però també caldria impulsar accions pedagògiques sobre l’ús de la tecnologia, més enllà del consum pel consum. O potser ajudar a les entitats en eterna crisi a que es reinventin digitalment.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en tecnologies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Programari lliure

  1. completament d’acord a la xarxa wifi, però que en faran de la fibra óptica que van colocar per totes les dependencies de l’Ajuntament i que van esbotzar tots el carrers per colocar-la i que ara no la vol ningú. L’instalació per les dependencies de l’Ajuntament va ser gratuita a canvi de poder obrir tots el carrers, a casa arriba fin la porta, peró no hi ha ningú que la vulgui, un desastre.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s