Ciència-ficció, cultura popular

El nové volum de Tradicionari, enciclopèdia de la cultura popular editada per Enciclopèdia Catalana i la Generalitat de Catalunya, dedica un capítol, escrit per Antoni Munné Jordà, a la ciència-ficció.
Em sembla molt positiu la consideració d’aquest gènere com part d’aquest bagatge cultural que titllem de popular, en el sentit més antropològic del terme. Cultura de consum popular, no cal dir-ho, però també de producció popular, en múltiples formats, i generadora d’associacionisme.
Comença l’article afirmant que es podria dir la ciència ficció és la literatura de la societat industrial, tot i que aporta alguns precedents. Afinant una mica més, podriem dir que la fantasia científica agafa importància en la imaginació del futur en la mesura que, amb la revolució industrial, s’accelera el progrés tecnològic.

trifids

Sense entrar ara a fer la història del gènere –en sóc més consumidor que especialista, i ara em deixaré massa títols– no em puc estar que coincideixo amb Munné en la consideració de la novel·la de Manuel de Pedrolo, Mecanoscrit del segon origen, publicada el novembre 1974 com l’obra cabdal de la ciència-ficció catalana. En canvi, he trobat a faltar alguna referència a una altra obra clau, potser només per a la meva generació: El dia dels trífids de John Wyndham, traduida per Ramon Folch i Camarasa, publicada el 1966. Una novel·la inquietant amb un començament magistral: “Quan un dia que sabeu que és dimecres comença amb la mena de remors pròpies d’un diumenge, ja podeu pujar-hi de peus: alguna cosa no rutlla”, amb una sensació de pau aterradora que t’enganxa inevitablement. I, per si de cas, no segueixo amb l’argument.

A banda de la literatura, cal parlar del cinema –amb les necessàries referències al primer planeta dels simis, a Blade Runner, a les guerres de les galàxies o a Matrix –tot i que, evidentment, no les poso al mateix sac. També a la mítica 2001, l’esfreidora Brazil o a les sèries de televisió. En aquest àmbit s’ha d’esmentar Star Trek, la sèrie que Gene Roddemberry va crear el 1966 com el gran fenomen de masses que ha donat la ciència-ficció. Va ser emesa en català el 1989 pel canal 33, amb diverses reposicions de la sèrie original o emissió de les seves continuacions –o franquícies– per TV3 o el Canal 300. Per cert, que jo sàpiga, TV3 només ha emès quatre temporades de la Voyager. La resta l’he vist per internet en un castellà una mica exòtic per als meus coneixements de la llengua veïna.

De ben segur que es podrien dir moltíssimes altres coses sobre el gènere i les seves variants: la imaginació del futur, l’anticipació científica, la reflexió filosòfica, la paràbola social i política –de la màquina del temps a 1984, que és una icona, sense desmerèixer Fahrenheit 451 i altres– l’aventura o el pur divertiment… són components, no necessàriament incompatibles ni molt menys, en els relats de ciència-ficció. També es pot discutir on comença i on acaba.

En tot cas, aquestes quatre ratlles, volen servir per reivindicar la ciència-ficció com a part de la nostra cultura popular. Com sempre, podeu fer les vostres aportacions i recomanacions.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en cultura popular. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Ciència-ficció, cultura popular

  1. ostres !!! estem bebent a les mateixes fonts

    El dia dels Trifids la vaig llegir de jovenet i va ser una passada

    salutacions

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s