Socialitzar les molèsties

El carnaval s’ha acabat amb la mirada posada en la festa major. La divertida paròdia dels Diables de Reus amb el seu escamarlà deixa oberta la reflexió sobre el creixement del seguici festiu reusenc. Alhora, els organitzadors de les barraques de festa major expressen la seva inquietud per la indefinició municipal respecte a la seva ubicació definitiva i el perill que s’allunyin del nucli urbà.

Tant el seguici tradicional com les barraques són, salvant les diferències, mostres d’una voluntat de participació associativa i d’esforç voluntari, sense cap altre benefici individual que el gaudi de la festa, i s’haurien de valorar molt positivament, sobretot en un temps de desencant i d’avorriment respecte a la cosa pública. La festa s’hauria de mimar com a vehicle fonamental de dinamització de tota comunitat.

I malgrat això, continua essent percebuda com un perill per part d’alguns responsables municipals. És evident que s’han de socialitzar els inconvenients de qualsevol actuació en els espais públics, procurant harmonitzar fins on es pugui els interessos contraposats. És sorprenent, però, que mai es qüestionen les molèsties derivades de les obres –soroll, brutícia, limitacions en la mobilitat…–, fins i tot en els casos en què es fa evident la manca de previsió o de coordinació entre les diferents empreses que han de treballar en un mateix indret. En canvi, la festa, que és previsible en el temps i en l’espai, sempre es pot limitar o marginar. Alguna cosa no rutlla.

Publicat a El Punt, 9/02/2008

Anuncis

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en cultura popular. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s