Aigua neta

tubsaigua.jpg

A Reus, la nova cultura de l’aigua hi va començar fa anys, quan la ciutat patí considerables restriccions. Emmagatzemar aigua per racionalitzar-ne després el consum, minimitzar el temps de tenir l’aixeta oberta o reaprofitar l’aigua per al vàter, eren pràctiques que s’han anat perdent, però que resten en la memòria propera.

I també la consciència que l’aigua és un bé indispensable però limitat. La ciutat, diuen, compta avui amb una de les xarxes municipals més eficients i des de l’Ajuntament s’han continuat les campanyes de sensibilització, però té, en definitiva, l’aigua del minitransvasament assegurada i, en força menor mesura, la del Siurana, malgrat els problemes hídrics del Priorat. El debat sobre el pla hidrològic i la ferma oposició al transvasament de l’Ebre hauria d’haver fet reflexionar sobre quina ha de ser la gestió dels recursos naturals d’unes comarques excessivament castigades pels desequilibris territorials.

La sequera és real. No és el mateix, però, un transvasament amb grans infraestructures que la captació puntual d’aigua i els seu transport a les àrees més necessitades. No cal muntar el ciri per una mina que perd. Però tampoc es pot afirmar alegrement que sobra aigua. Cal una acció pedagògica sobre què es vol fer, sense embrancar-se en el nom. I, sobretot, definir les polítiques que afecten el consum d’aigua, especialment pel que fa als usos lúdics o turístics.

Per evitar la demagògia i un nou desencant per part de la ciutadania, cal transparència. Com l’aigua neta.

Publicat a El Punt, 22/03/2008

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en les idees. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s