El centre marxista de Reus

0113.jpg

He vist, en un cartell, l’anunci de l’obertura d’un Casal Marxista a Reus, al carreró de la Sang, impulsat per un seguit de col·lectius, com un espai –afirmen al seu web– on portar a terme activitats «i que sigui un punt de referència per a tothom que estigui interessat en les idees del marxisme, i vulgui organitzar-se per lluitar per la transformació socialista de la societat».

No en conec els promotors, però l’anunci m’ha fet pensar en un altre casal, de nom prou semblant, creat a Reus el 1932, el Centre Marxista de Reus. De fet, es tractava d’un local que s’obrí amb la voluntat de difondre les idees i aglutinar la militància comunista de Reus i les poblacions del seu entorn.

Pere Roca, veterà militant del PSUC, m’explicava, tot parlant dels seus records d’infància, que s’hi anava, entre altres coses, a «estudiar marxisme». I és que, efectivament, la formació teòrica era un dels grans objectius dels primers nuclis militants. Josep Banqué, líder del que fou el primer nucli comunista reusenc, ho justifica en les seves memòries –Comunistes i catalans, editat per l’Associació d’Estudis Reusencs– dient que, quan es va constituir el grup, «quasi tots nosaltres teníem un bagatge molt deficient, ja que les nostres modestes famílies no disposaren dels mitjans econòmics per a pagar-nos els estudis (…) desconeixent l’abc del marxisme-leninisme». Però la tasca cultural d’aquests locals anava més enllà.

La tardor de 1931, la seva companya, Teresa Palau –que durant la Guerra Civil esdevindria la primera regidora del PSUC al consell municipal reusenc–, va llogar un pis al carrer de l’Hospital amb l’objectiu de muntar-hi una escola femenina de modistes. La intenció era, però, ubicar-hi una societat cultural i política, dedicada a la difusió de l’ideari.

El Centre fou creat formalment el 20 de gener de 1932, i en el seu reglament s’especifica que té com a objectiu propagar, difondre i defensar l’ideari socialista, creant un seguit de seccions dedicades a l’ensenyament racionalista, la literatura, les arts o les activitats esportives, a més de la corresponent secció política. En la normativa es deixa clar que en poden formar part homes i dones, a partir dels 18 anys, sempre que siguin proposats per altres dos socis i declarin acceptar la lluita de classes.

El Centre es nodria de les quotes dels socis i del cafè de la societat, pel qual rebia una comissió per part de la persona que el regentava. Hi van funcionar diverses seccions. Com tants altres centres obrers de l’època, l’educació esdevingué una de les seves tasques fonamentals. S’hi feien classes de repàs, que molts joves combinaven amb el treball, i hi sovintejaven les vetllades lúdiques i formatives.

Reus fou una ciutat pionera en la difusió del comunisme a Catalunya quan, emmirallats en la revolució russa, un grup d’obrers –aleshores afilats a la CNT– va crear la primera agrupació local. Des de Reus, les idees s’escamparen pels pobles del Camp i el Priorat. D’aquestes primeres fornades de comunistes, n’hi hagué que es van mantenir en la línia de la Internacional Comunista –i van crear el Partit Comunista de Catalunya, que el 1936 passaria a formar part del PSUC– i d’altres, força més crítics amb el procés que seguia la Unió Soviètica, integrats en el Bloc Obrer i Camperol i, més tard, en el Partit Obrer d’Unificació Marxista.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en memòria. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a El centre marxista de Reus

 1. Avui en dia també s’ensenya teoria marxista a molts Ateneus i casals de Catalunya. Interessant lo de Reus.

 2. Natalia ha dit:

  Dear Salvador Palomar,
  This article is of great interest for our family. The reason is Josep and Teresa is our close relatives who raised my husband’s father. In the article you mention the memoirs “Comunistes i catalans”. Is there its online version?
  We have a typed book by Josep Marti on some communistic stuff (unfortunately we cant read this book cause it on Spanish).
  We live in Russia. We are very interestng to find any information about spanish life of our relatives and more.

  Best Regards, Natalia and Alejandro Banque.

  • Margarita ha dit:

   Hello, Natalia and Alejandro,
   I am Margarita, a niece of José, and I live in Berlin. I speak Spanish and German and only very badly English. If you are still interested in family information so write me an e-mail to
   guigui@wolke7.net

   “Comunistes i catalans” is just a translation of the book, that you (and I) already have Spanish, into Catalan.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s