Més notícies del ball de galeres

ballgaleres.jpg

Quan et sembla que has acabat, ni que sigui per un moment, amb una recerca, tot torna a començar. En la presentació del dimecres passat de l’opuscle sobre el ball de cavallets i de galeres, l’amic Jordi Bertran comentava –tot destacant la singularitat del ball de galeres reusenc i la manca d’estudis sobre aquest tipus de dansa– que és possible que, arreu de Catalunya, existeixin altres balls de galeres amagats sota la denominació genèrica de «moros i cristians».

Ahir, Ezequiel Gort fent una relectura –a la recerca d’un capellà del segle XV– dels «Anales históricos de Reus» d’Andreu de Bofarull, reeditat en facsímil fa poc pel Centre de Lectura, trobava una altra petita joia. En un apèndix al segon volum, Memorias biográficas de sujetos naturales de Reus, célebres en virtudes, genio, armas y empleos, Bofarull dóna notícia de Francesc Balart, galoner d’ofici, aficionat a l’escriptura sense haver estudiat i ballador, que va escriure diverses composicions, com «una especie de comedia histórica en verso para representar el baile o danza de moros y cristianos», el 1759. I que el 1772 en va fer una altra «describiendo el combate de Lepanto, conocida por nuestros paisanos por el de las Galeras».

Pot ser que alguna vegada el ball de galeres apareixi genèricament com de «moros i cristians»? No ho sabem. En el cas reusenc, sembla improbable –a finals del segle XVIII– ja que ambdues danses apareixen clarament diferenciades en alguna crònica. Però tampoc coneixem, ara per ara, les característiques del ball de moros i cristians.

Podem creure que el ball de galeres tingué, possiblement, parlaments en un primer moment? Certament, no seria estrany i, a més, és força significatiu que Balart fos un galoner, ofici que tenia al seu càrrec les sortides del ball. D’altra banda, la dada confirmaria la cronologia apuntada en l’estudi i la vinculació de les sortides del ball al creixement del gremi al darrer quart del segle XVIII.

La recerca, doncs, queda reoberta –si és que l’havia tancat– i els actuals balladors de la dansa poden anar pensant a, si s’escau, afegir una part de representació amb parlaments a l’actual versió de la dansa!

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s