Bitlles

En les festes d’estiu dels nostres pobles sovintegen, cada cop més, les tirades de bitlles o birles, com les anomenen una mica més cap al sud.

Aquest és un joc antiquíssim. Sembla que, a bitlles, ja hi jugaven els antics egipcis, fa més de cinc mil anys, i els romans, més cap aquí. Però sense anar tan enrere, podem veure que ja hi ha moltes referències d’aquest joc a les nostres comarques en temps medievals. Per exemple, en una ordinació de Torroja del Priorat, datada el 6 de febrer de 1376, hom disposa que «que en dies de diumenges y festes puguen jugar a pilota, bitlles, a l’exadres, al marro, a escats. Emperò que en cada joch y en cada fornada no puguen jugar més de dos dinés, perquè los jochs són lícits y honests en quant són per recreació y passe-temps, y no en quant són sols per intent de guanyar lo de l’altre». O en una de Reus, de l’1 de maig de 1416, es prohibeix jugar «a nengun joch on diners vagen en la vila e terme de Reus […]. E en açò no sia entès joch de balesta, de bitles, de dart, de tarongeta, ne marro, ne farlo…». I també ens consten diverses condemnes per blasfemar, mentre es jugava a bitlles, recollides en la documentació reusenca de finals del segle XV.

Tot i que l’objectiu principal era sempre el mateix, en el passat hi havia nombroses variants, segons els pobles. I és que el joc popular presentava una  considerable diversitat pel que fa al tamany i la forma de les bitlles i bitllots o a la forma de jugar de cada població. El nostre joc consta de sis bitlles, d’idèntica alçada, i tres bitllots. Les bitlles són peces de fusta, generalment d’alzina o de roure, que es planten dretes a terra i s’han de fer caure amb els bitllots, peces cilíndriques o amb forma de mà de morter que es llencen directament sobre les bitlles. L’objectiu principal és sempre el mateix: fer bitlla, és a dir, deixar una sola bitlla plantada, de les sis que conformaven el joc, després d’haver tirat els bitllots. Però hi havia nombroses variants, segons els pobles, tant pel que fa a la mesura de les peces emprades com a la forma concreta de jugar: a fer bitlla, a parells i senars, a punts… En alguns jocs es pot diferenciar, per la decoració, una bitlla reina, que aporta variants a la normativa.

La revitalització del joc ha estat possible en la mesura que s’han homogeneïtzat les normes i les característiques de les bitlles. L’antic joc ha esdevingut esport popular i arreu de Catalunya s’organitzen tirades i campionats segons els criteris de la Coordinadora Intercomarcal –amb tirades entre pobles de caire més festiu– o la Federació de Bitlles Catalanes –amb una lliga entre equips–, que presenten variants pel que fa al sistema de puntuació.

I encara hi ha pobles on s’hi juga, segons el costum, amb bitlles pròpies i sense formar part de cap estructura associativa. Aquests dies, per exemple, s’hi ha jugat a Siurana i a Cornudella.

bitllesalbarca.jpg

Les bitlles d’Albarca, fetes segons un model antic, són més petites que les emprades habitualment en els campionats. Aquestes es van estrenar el 2006.

A Albarca, el poble més petit del Priorat, les bitlles han esdevingut, des de fa bastants anys, el ritual social de trobada indispensable a tota festa major. Menys espectacular que altres manifestacions però amb el seu punt de risc per al fotògraf que vol captar la imatge precisa.

Una versió resumida d’aquest article surt publicada a El Punt, 22/08/2008

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Bitlles

  1. Bitlles del Ferro! ha dit:

    Si ens convideu ja pujarem l’any que ve, però amb el bitllots “de pataca” o “d’ou” la cosa es complica si no hi estàs acostumat, naltros som més dels bitllots “Xibeca”.

  2. Retroenllaç: La difusió del joc de bitlles | La Teiera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s