En memòria de dos lluitadors

Ramon Claret i Josep Colomé

Aquesta fotografia, la vaig fer fa cinc anys, l’octubre del 2003. El Ramon i el Josep van viure força temps ben aprop, al nucli antic de Reus. Les seves foren dues vides de lluita i sacrifici personal per una societat més justa. A la Guerra Civil i durant el franquisme. El Ramon va falsejar l’edat en un document i marxà voluntari al front el juliol de 1936. El Josep, una mica més jove –va fer els 18 anys en un camp de concentració franquista–, no ho va poder fer; el coneixien i no el van deixar marxar per massa jove, fins que s’incorporà a l’exèrcit molt cap al final de la guerra. Dues trajectòries militants en ideologies diferents –el Ramon, a la CNT; el Josep, al PSUC– amb una aspiració comuna de justícia social. Tots dos se la van jugar, en temps difícils, per ajudar els altres. I tots dos eren, fins i tot quan l’edat i les condicions físiques els condicionaren, on calia ser per reivindicar que un altre món era possible i necessari. Els recordo, més enllà del testimoni de la seva lluita passada, drets, fa pocs anys, al Mercadal, en qualsevol concentració ciutadana, arribant –això sí, poc a poc– a l’Arxiu a qualsevol acte de reivindicació de la memòria del passat o de denúncia d’un present insatisfactori. Envoltats de persones joves, i no tant joves, representants d’una generació que va lluitar contra el feixisme amb les armes i que mai no van renunciar a continuar-ho fent des de les idees i la mobilització ciutadana. El Ramon ens va deixar fa pocs anys. El Josep fa pocs dies. Les persones que els hem conegut, que hem compartit les seves inquietuds, honorarem la seva memòria continuant la feina.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en les idees, memòria. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a En memòria de dos lluitadors

  1. En Josep em feia jerseys de petit i el trobava en alguna reunió de l’Asamblea de Catalunya, sobretot als últims pisos del Bravium o al Centre de Lectura, tot una persona coherent i fidel als seus ideals

    salut

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s