Captes i encants

quintos09.jpg

La parada dels quintos i les quintes d’enguany a Benissanet

Aquest dissabte, festa de Sant Antoni, ens vam aturar a esmorzar a Benissanet, a la parada dels quintos i les quintes, al costat de la carretera. Algun altre any ja ens havien barrat el pas, els joves, amb la proposta de fer un tast d’algun pastís casolà i beure un got de moscatell. Enguany ens vam limitar al cafè amb una mena de tortell –molt bo– i la xocolata desfeta, acompanyada de galetes o de pa de pessic. No cal dir que vam pagar molt a gust.

quintos2004.jpg

Uns quintos aturant els cotxes, el 2004

Això de muntar una parada i recollir diners animant la gent a consumir alguna llepolia és una versió endolcida d’un costum tan vell com les mateixes festes d’hivern. Que els fadrins, situats a l’entrada del poble, cobressin per entrar o sortir de la població, demanessin la seva contribució a les dones que anaven a cercar aigua a la font o que s’apropaven al rentador, acceptessin remullar el cul d’algú per encàrrec –a l’abeurador– o embrutessin amb sutge, a la sortida d’ofici, aquells que no pagaven l’impost, forma part de l’antic costumari de festes com Innocents, Sant Antoni o Sant Sebastià. En tenim exemples sobrats de poblacions de les nostres comarques, alguns força reculats en el temps i d’altres que la memòria de la gent més gran encara ens va poder descriure.

oferta1.jpg

L’oferta de Tivenys (2009)

Com que la festa sempre ha necessitat diners, i això de pagar entrada als actes és una fórmula força contemporània, els recursos s’obtenien de captes i subhastes.
Unes hores més tard érem uns quilòmetres més avall, a l’altre costat del riu, a Tivenys, població que per Sant Antoni ha conservat l’oferta, una subhasta força animada dels productes que la mateixa gent ha aportat, des de lots de galetes i vi fins a productes de la terra i pastissos d’elaboració casolana. La bona feina de l’encarregat de la subhasta garanteix l’èxit de la festa. I la participació, molt activa, de la canalla –amb els diners dels grans, és clar– hi aporta entusiasme. El preu que es paga per cada lot no es correspon necessàriament al seu valor de mercat, i cada encant acaba amb la mateixa cantarella:

«A la una, a les dos… i a les tres: algú en dóna més?»
«(No!) … Bon profit faci per aquell qui és!»

oferta2.jpg

«Algú en dóna més?»

En el mateix sentit hem de considerar el fet de subhastar les dansades i les coques amb què ballava la parella que començava cada ball. Especialment disputada era la darrera dansa, amb la subhasta –segons el costum de cada indret– d’una coca més gran o més ben guarnida. Aquell que l’aconseguia era acompanyat a casa, o a la casa de la seva parella, per la banda de música.

masroig.jpg

La subhasta de lots de menjar i coques al Masroig, per Sant Sebastià (2002)

Una pràctica, aquesta d’encantar balls i coques, que encara és vigent en alguns pobles i que a Reus, al segle XV, ja era regulada pel Consell de la Vila per evitar conflictes entre els dansers i els «plegadors del jovent», amb qui havien de convenir –per compra o per subhasta– el dret a iniciar el ball. El danser triava una balladora –i només una–, i durant mig tomb a la plaça del Mercadal els plegadors no podien introduir cap altra parella a la dansa. Així feien el ball de plaça a Reus tal dia com avui, Sant Sebastià, que fou patró de la vila i festa major d’hivern fins a mitjan segle XVIII.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s