Viure i fer festa

La festa, a casa nostra, és espectacle, convivència i participació. Música i soroll, color i emoció, llum i foc. És proximitat, frec a frec, competència i tensió. És excepcionalitat. És risc. Regular la festa amb criteris asèptics –i geogràficament llunyans– com un espectacle que s’ha de  realitzar en les condicions de màxima seguretat per a un públic, necessàriament passiu i observador d’unes exhibicions que realitzen professionals qualificadament preparats, pot significar senzillament no fer festa. Podem parlar d’una cordà valenciana, de l’encesa conjunta d’un ball de diables, del pas dels carros dels Tres Tombs per una plaça, d’una cursa de matxos, dels cavalls de Sant Joan, d’un correfoc urbà, d’una exhibició castellera, del dansar agosarat d’una àliga festiva entre la gent, del tronar dels trabucs d’un ball parlat, de la mascletà, de les falles i les faies. Dels correcames a l’entorn de les fogueres de Sant Antoni o de les piules al voltant dels focs de Sant Joan.  De la Patum de Berga, de la carretillada de l’Arboç, o de la tronada reusenca. O de les evolucions de la Cabra de Reus a la cercavila de la nit de Sant Joan i dels espectacles teatrals de carrer que empren pirotècnia.

lesborges.jpg

El ball de diables de les Borges del Camp

Potser cal regular el desenvolupament de la festa en funció de la pròpia evolució de la societat –per no assumir col·lectivament riscos exagerats–, combinant sensibilitats i entenent que la tradició és canvi, però sense renunciar a viure i a fer festa. La polèmica directiva europea sobre material pirotècnic que aquests dies mobilitza els integrants dels grups festius de foc és un clar exemple de com, sense mala voluntat, el legislador pot acabar molt lluny d’una realitat concreta. La legítima voluntat de protegir la ciutadania –i especialment els més petits– de situacions de perill pot portar a situacions de paràlisi en la quotidianitat i en la festa, en les quals la por a la responsabilitat sobre el que pot passar podria acabar dominant sobre l’assenyada reflexió sobre els riscs que tota activitat humana comporta i que, malgrat tot, cal desenvolupar. No és un debat menor quan, per exemple, la voluntat de minimitzar el perill a les carreteres comporta mesures controvertides o quan les desgraciades conseqüències de la climatologia impacten la societat.

cursaclots09.jpg

Cursa d’animals, per Sant Antoni, al carrer dels Clots. Ascó.

Cal, doncs, mobilitzar-se en favor de la festa.  Començant per l’associacionisme vinculat a les pràctiques de cultura popular –moltes vegades, excessivament centrat en els problemes sectorials– i continuant per la resta de la societat. Si més no, perquè la llista d’activitats potencialment perilloses que formen part de les nostres celebracions, observades des de la fredor i la distància, pot fer-se força més llarga. Aquest no és només un debat sobre tradicions i referències històriques centenàries. Ho és sobre unes formes de vida.

El recent acord de les institucions –Departament de Cultura, diputacions i municipis– en el sentit de demanar a l’Estat espanyol –correspon al Ministeri d’Indústria– que adapti la directiva europea per preservar el patrimoni festiu català és molt positiu. Certament, la solució ha de venir de les administracions. Però –i més, si volem evitar conflictes en el futur– seria bo implicar-hi el conjunt de la societat. Convindria que les colles de foc, de diables o de bestiari, no es quedessin soles en les seves reivindicacions.

carretillada09.jpg

Mirant la carretillada des del balcó. L’Arboç

Una versió resumida d’aquest article surt publicada a El Punt, 02/02/2009

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Viure i fer festa

  1. Retroenllaç: Ens agrada viure i fer festa | La Teiera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s