Força festiva

Ahir vaig participar a l’acte reivindicatiu celebrat a Berga en defensa de les manifestacions festives que empren pirotècnia i que poden resultar greument afectades per la Directiva europea 2007/23/CE, segons com l’apliqui el Ministeri espanyol d’Indústria, Turisme i Comerç. Fou una jornada de mobilització i d’emocions. De reivindicació i de festa.

dracacteberga.jpg

De bon començament, hem de felicitar-nos perquè un país que reuneix desenes de milers de persones –més de 10.000, diuen, a Berga, i no tinc xifres de les convocatòries al País Valencià i a les Illes– per reivindicar la seva forma de fer festa és un país amb un associacionisme popular viu i potent. I més quan l’acte s’organitza des de la base i a partir de la voluntat dels propis grups de foc, que mouen les seves bèsties, organitzen autocars i criden els seus components a ser-hi presents. Algú n’hauria de prendre bona nota.

L’indret escollit i l’acollida per part de la població fou, sens dubte, una de les claus de l’èxit. Berga posà tota la seva càrrega simbòlica i el valor de comptar amb una festa patrimoni de la humanitat al servei d’una causa comuna: la reivindicació del foc i la pirotècnia com a part indissociable de la nostra festa popular. Va obrir els seus espais sagrats a tradicions velles i noves, de pobles petits i de ciutats grans. I va rebre el reconeixement i l’homenatge de milers de persones que veiem la Patum com un referent cabdal de la tradició festiva catalana. La participació dels elements de foc de la Patum –treure els Plens era impossible– en aquell acte, en una ciutat que mesura amb rigor les sortides excepcionals dels seus entremesos, comportà, crec, per a molts dels presents, l’emoció de viure un moment històric.

guitap1.jpg

Personalment, ho fou també veure ballar el drac petit reusenc a la plaça. I, és clar, trobar-me a tantes amigues i amics de colles de foc –amb qui he compartir carretilles o debats, conferències o aniversaris, exposicions o correfocs– pels carrers de Berga. També, però, em va saber greu no veure-hi membres d’alguna colla coneguda.

L’acte va suposar la defensa de la tradició entesa no només com la continuïtat d’unes pràctiques en la història, sinó com la capacitat d’una societat de generar, des del present, patrimoni per al futur.

acteberga2.jpg

Esperem que la resposta de l’Administració estatal no frustri les expectatives de les persones que ahir omplíem els carrers de Berga. Que els governs de Catalunya, el País Valencià i les Illes puguin establir quines són les festes i activitats que han de ser considerades «festivitats religioses, culturals i tradicionals» pròpies, així com els artificis de pirotècnia que, per estar fabricats especialment per a aquests usos, no queden subjectes a la directiva europea. Però, en el millor dels casos, hi haurà un abans i un després: perquè s’haurà demostrat la capacitat de mobilització de l’associacionisme festiu vinculat al foc i la pirotècnia, però també perquè caldrà treballar, i molt –cercant la complicitat amb les administracions locals i la societat en conjunt–, per  definir aquests espais de festa i tradició que volem per al futur. Les federacions de diables i de bestiari, àmpliament legitimades després de la mobilització d’ahir, tenen força feina per endavant.

De totes les imatges que guardaré en la memòria per sempre, en vull destacar una especialment: la de les guites de la Patum infantil evolucionant soles –a la fi– entre els adults, en un moment sempre reservat a les seves germanes grans. Sens dubte, la mostra més fefaent que, a casa nostra, la canalla pot estar prou preparada per ser la protagonista de la festa de foc.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s