Lírica de combat

Amb el títol de «La lírica de la lluita: cançons, idees i revolució», s’organitza a Reus, dissabte vinent, una jornada d’estudi sobre el cançoner popular que van generar els moviments socials en el primer terç del segle XX, el repertori de la Guerra Civil i la postguerra, o la vigència de la cançó com a eina de reivindicació o de cohesió ideològica. És una proposta de la revista Caramella que possibilita, un cop més, un apropament a la cultura popular entesa més enllà d’unes pràctiques folklòriques concretes –en absolut menyspreables–, com ara l’expressió d’unes formes de vida, de les creences, idees i conflictes que mouen o sotraguen una societat.

Com a cloenda, Biel Majoral presentarà, a la nit, Cançons republicanes, un homenatge a Pere Capellà (1907-1954), un mestre d’Algaida –com ell mateix– que durant la República va publicar el llibre que dóna títol al treball, i on ens ofereix altres textos poètics que comparteixen esperances i dolor, esperit de resistència i de lluita per uns valors republicans, menys presents del que convindria en un present que no ha esbandit les restes del franquisme. Poemes i música, velles cançons del repertori de Biel Majoral que mantenen tota l’actualitat, les dècimes que Pere Capellà va escriure per celebrar l’arribada de la República, l’angoixa des del parapet, la tristor de les corrandes de l’exili o la contundent Dansa d’odi sobre la tomba de Franco, fan palesa aquesta síntesi entre memòria i present que vol aportar la jornada.

Publicat a El Punt, 23/02/2009

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en cultura popular, les idees, memòria. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s