Serrar la vella

Antigament, quan la quaresma era un període de penitència, de restriccions morals i gastronòmiques –que no tornin–, i un temps vedat per a la festa i el festeig –tampoc cal–, calia trencar el rigor del període amb uns dies de llicència. Sant Josep ho era per als adults, aquest dia se solia fer ball. I per a la canalla –i els no tan canalla– ho era aquest dimecres, el de la meitat de la quaresma.

Els petits sortien, en colles, al carrer a fer una capta per les cases del poble. Un portava una cistella per recollir el que els hi donaven. Però, sobretot, el que calia portar era un tronc o bastó –de mesures proporcionades a l’edat dels participants– i una serra, amb què serrar-lo, mentre cantaven una cançoneta amb connotacions sexuals:

A serrar  la vella,
que no té mamella.
A serrar el vell,
que no té fusell.

Aquesta versió la vaig recollir fa anys a la Torre de Fontaubella, però els folkloristes n’han anotat d’altres menys explícites. A Cambrils, també fa més de vint anys, en vaig aplegar una versió prou llarga d’una senyora que encara l’havia emprat:

Serra, serra vella,
que no té fusella,
serra, serra vell,
que no té fusell.
Jove baixeu ous,
que demà serem dijous.
Jove baixeu vi,
que la serra no vol seguir.
Jove baixeu oli,
que la serra se’n va al dimoni.
Jove baixeu pa,
que la serra no vol serrar.

I continuava amb l’empelt de dues conegudes tonades també emprades en altres moments de l’any, un fet prou comú en el repertori infantil:

Violet Sant Pere,
violet Sant Pau,
la catxutxa em queia,
la catxutxa em cau.
Plegueu-me-la, si us plau.

Lo Salis no té pa,
la canalla, la canalla,
lo Salis no té pa,
la canalla fa ballar.
Lo Salis no té vi,
la canalla, la canalla,
lo Salis no té vi,
la canalla fa seguir.

El cambrilenc Josep Salceda,  en un article publicat fa mig segle, ja ho deia: «La quaresma és un dels temps de l’any més sobrecarregat de tradicions en desús», i explicava que, a Cambrils, «se celebrava amb joia el pas per la meitat de la Quaresma i el dimecres després del tercer diumenge sortia la mainada a serrar la vella. Aquest costum, que venia de vell antuvi, va durar, encara que en decadència, fins a la Guerra Civil de 1936 i consistia a agrupar-se uns quants nois que visitaven els seus parents i veïns amb una serra i un tronc i cantaven “serra, serra vella…”, tot ballant després allò de “lo Salis no té pa”. Els visitats es veien obligats a obsequiar els visitants amb ous, fruita, formatge, galetes, etc., o bé amb uns calerons, amb la qual cosa, el dia següent, els organitzadors de la gira preparaven una opípara berenada al Pinar de la Llosa, o en algun altre lloc».

Serveixi, doncs, l’exemple de Cambrils per il·lustrar aquest costum desaparegut que cal contextualitzar en un altre temps, quan la religió imposava pautes col·lectives de comportament en el menjar o en les relacions socials.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a Serrar la vella

  1. manel ha dit:

    el diccionari accepta que “serrar” també vol dir “|| 1. ant. Tancar; cast. cerrar. Etim.: del llatí serare, ‘tancar’, amb la r canviada en rr per analogia d’altres mots (cf. el cast. cerrar).” Podria ser que “Serrar la Vella” volgués dir “Tancar la vella” on vella = any vell en el calendari arcaic? Em permeto aquest exercici de matemàtiques etnogràfiques… (de moment segueixo viu) salut! manel

  2. Carme ha dit:

    Disculpeu que només faci una qüestió: podria tenir relació en tallar un peu a la vella corema?, aquella figureta de cartró que es penjava a les llars.

  3. Retroenllaç: Que demà serà dijous | La Teiera

  4. Retroenllaç: Caramelles de Mitja Quaresma | La Teiera

  5. Retroenllaç: La vella serrada, partida o cremada… | La Teiera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s