Arxivística quotidiana

La necessitat de conservar –i trobar quan fa falta– la documentació administrativa de les associacions culturals sense ànim de lucre i bona voluntat genera curioses categories segons el tipus de document i la pila on fa cap. A les habituals –i poc imaginatives– sèries de correspondència, rebuda o enviada, factures, peticions de subvencions i memòries, se n’hi afegeixen d’altres com documents importants, o documents «molt» importants, «papers que no s’han de perdre» o lligalls indefinits on, per un procés inescrutable, és possible reunir papers intranscendents, convocatòries obsoletes, esborranys i notes eliminables, amb disposicions vigents o currículums d’indubtable utilitat quan finalment es troben.

Si entrem en l’àmbit digital, la riquesa de denominacions, ja que els ordinadors –en xarxa o no, d’accés públic o en funció de l’usuari– poden contenir directoris, o carpetes en la seva percepció més gràfica, amb noms tan explícits com «molt urgent» (ho fou en el seu moment), «no perdre» (ni trobar-ho), «revisar», «per classificar», «arreplegat de l’escriptori» o «algú s’ho hauria de mirar». Cap problema, pensareu en les funcions de navegació i recerca que inclouen els sistemes operatius. Però, ai las!, aquestes es veuen sovint i notablement entorpides per la inherent capacitat humana d’atorgar el mateix nom a documents de caire ben diferent o batejar-los amb indicacions abreujades del seu contingut, tipus «docrecerball», que faciliten enormement la tasca als que vénen darrere.

Tot plegat, una forma entretinguda de passar la tarda del diumenge.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en personal. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Arxivística quotidiana

  1. Doncs, hi ha millors formes de matar el diumenge.
    Anar a passar el rosari o assistir als viacrucis.
    De fet, si fa o no fa…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s