Trist Pallol

A Reus ha tancat una altra botiga de l’àrea comercial del Pallol. No hi entenc massa de promoció comercial, però sempre he cregut que aquest és un espai poc amable, sense el caliu que caracteritza el nuclis antics i que, de ben segur, valoritza els seus establiments. He llegit que, en l’etapa actual de la societat de consum, els centres comercials són sovint els nous espais de relació i de trobada, més enllà del seu component comercial. El Pallol, però, no ha funcionat i, fins i tot, la plaça d’Evarist Fàbregas –que hi ha qui, amb raó, es molesta quan se la denomina com la del Pallol– no ha despertat grans entusiasmes a l’hora d’ubicar-hi alguns esdeveniments culturals de la ciutat.

Recordo que quan es va projectar l’espai del Pallol, hi anava un equipament cultural. Es va parlar de traslladar-hi el museu; després, d’una mena de centre cívic o d’un espai polivalent. Més tard, que hi aniria uns cinemes o altres equipaments d’oci, en el pas de la gestió pública a la privada. Però el nostre Ajuntament apostà per la Capsa Gaudí com el nou gran equipament cultural del centre. I, finalment, res. Bé, diuen si s’hi ha de construir un hotel.

Ni la «cosa Gaudí», més enllà d’estadístiques inflades que no es poden contrastar i milers d’entrades regalades, ha servit per dinamitzar el caliu humà –ja no parlo de cultura– del nucli antic, ni el Pallol ha aconseguit de moment aquesta síntesi entre oci i comerç que volia ser. Els locals tancats s’han anat cobrint de fotografies d’espectacles festius. Com aquell que es penja al menjador un quadre d’un bell paisatge de muntanya per fugir de la grisor del ciment que envolta la casa.

Potser la història hauria estat un altra, potser en poc temps una nova campanya de promoció canviarà el panorama. Potser les estadístiques contradiuen absolutament les percepcions. Jo em limito a constatar allò que observo.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en les idees. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s