Les rifes de Tots Sants a Reus

La celebració popular de Tots Sants es caracteritza a Reus per les rifes que organitzen diverses entitats. Aquesta és una pràctica molt arrelada a la ciutat, que arrenca probablement del moment en què, al segle XIX, cafès, societats i pastisseries rivalitzaven per atreure el públic, en aquesta diada, amb el sorteig de ramells, lots de dolços i confitura, o figures. La tradició de rifes d’aquests productes també havia estat ben present a Barcelona i en altres poblacions del país.

La rifa a l’antiga Casa dels Pagesos (1998)

L’historiador reusenc Andreu de Bofarull anota, el 1851, el costum i, al darrer terç del segle XIX, a la ciutat s’organitzaven desenes de rifes per Tots Sants. A tall d’exemple: «Hoy es el día destinado según tradicional costumbre en esta ciudad –explica el Diario de Reus, el 1871– a sortearse en los cafés, pastelerías y sociedades de recreo los ricos platos de dulces. Es de esperar gran abundancia pues no faltan aficionados». I també es sortejaven lots i ramells: «En el día de mañana, fiesta de Todos los Santos, habrá ramillete en el Hospital Vell, rifándose platos de dulces a cuatro cuartos el número. Se admitirán abonos a ocho reales», com comenta el mateix any La Redención del Pueblo

Les referències a la premsa sobre aquestes rifes són molt nombroses i ens permeten constatar la seva evolució. Per exemple, l’atractiu del sorteig, al tombant del 1900, eren els ramells –on hi havia confitura, panellets i dolços, a més d’alguna figura artística, monedes i, àdhuc, butlletes de loteria–, per als quals es podien adquirir butlletes en els dies anteriors. En l’actualitat, els protagonistes són. principalment, els plats de panellets i confitura que hom pot obtenir després d’apostar oralment, sense butlletes, a un número entre l’1 i el 20. Fins ben entrat el segle XX la denominació més comuna era la de rifa de la confitura. En els seus records d’infant, dels darrers anys del segle XIX, Pere Cavallé explica:

«L’únic dia de l’any en què els vells cafès s’oferien a la contemplació dels nostres ulls d’infants amb tota llur esplendidesa era per Tots Sants. La tradicional rifa de confitura, que no ha desaparegut encara dels nostres costums, tenia llavors una importància que no té ara […] Era habitud inveterada, obligació ineludible de tot bon reusenc, el visitar, acompanyat de la família, tots els cafès en els que s’hi celebrava rifa. Per’xo el dia de Tots Sants, al capaltard i a la nit, era extraordinària l’animació que s’observava en els nostres carrers. La nota més simpàtica la constituïa la mainada que passava joiosa portant els plats de confitura i panellets que, junt amb la garnatxa del carretell del racó, havien de fer més suculenta la castanyada que el dia dels Difunts se celebrava en totes les llars on no hi manqués l’alegria i el respecte a la tradició. El Dia dels Morts s’havien de menjar castanyes, panellets i confitura i després anar a veureDon Juan Tenorio

Durant més d’un segle i mig, el costum ha estat vigent, amb moments de major o menor esplendor, a remolc de les transformacions que han experimentat l’associacionisme i els espais d’oci de la ciutat. Fa molts anys que cafès i pastisseries no rifen confitura, però sí que ho mantenen diverses entitats.

De l’arrelament de la tradició, n’és bona mostra el fet que, el 1927, davant la possible prohibició governativa d’algunes rifes populars –considerades com a joc il·legal–, es recullen més de quatre mil signatures entre el veïnat perquè l’Ajuntament procuri que sigui autoritzada la rifa de confitura, cosa que s’aconsegueix. O el fet que l’1 de novembre de 1936, enmig d’una guerra i després d’una revolució iconoclasta que havia suprimit amb violència tota mena de símbols religiosos, la ciutat celebri amb relativa normalitat la diada, reconvertint –això sí– els vells referents –la festa cristiana s’havia celebrat inicialment dedicada als màrtirs de l’Església i, per extensió, a tots els sants i fidels difunts– als nous herois. Ho explica el Diari de Reus:

«Baix l’organització i control del Socors Roig Internacional s’està ultimant la Rifa de la Confitura “Diada d’ajut als lluitadors per la llibertat”, que tindrà lloc el proper diumenge 1 de novembre. Cal que tots el ciutadans es donguin compte de l’importància d’aquesta Diada, ja que els beneficis aniran destinats per continuar la tasca d’ajut als nostres heroics Milicians Antifeixistes.»

I, pocs dies després, ho confirma la crònica de La Vanguardia, quan anota que es va fer «la tradicional rifa de confituras, organizada por el Socorro Rojo Internacional, habiéndose visto con tal motivo el domingo último, extraordinariamente concurridos durante todo el día, los cafés, sociedades y demás sitios públicos de costumbre». Una observació que, canviant els organitzadors, podria fer referència a qualsevol altre any.

Després de la Guerra Civil, la tradició es va mantenir i el fet de coincidir, durant uns anys, la diada de Tots Sants amb la celebració de la Fira de Mostres, contribuí a una major afluència de públic foraster. Després d’uns anys de crisi, a finals de la dècada de 1980 la pràctica es revitalitza i, avui, hi ha rifes en diverses entitats de la ciutat, com esmentàvem enjondre.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

12 respostes a Les rifes de Tots Sants a Reus

  1. Retroenllaç: I va bola amb lo Palomar | El Món de Reus

  2. Retroenllaç: Castanyada al barri | La Teiera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s