Tarda de dissabte, barbis i poesia

Ahir a la tarda vaig anar a la seu dels pagesos a veure l’espectacle programat amb motiu del Festival de Poesia de Reus, creuant l’exposició dedicada a la Barbie que hi ha a l’espai de l’entrada.

«Barbi versus Barbi» és una aproximació simpàtica i domèstica a la nina que ha esdevingut una icona de la societat de consum i la cultura occidental. Criticada, amb raó, pels valors socials i estereotips estètics que proposa, volguda per la canalla d’arreu del món, la Barbie és també per als adults objecte de desig, de col·lecció i de reinterpretacions diverses i, àdhuc, perverses. Entreteniu-vos, sinó, a donar tombs per la xarxa. Les que es pot veure al raval de Robuster, fins al 30 de novembre són obra d’artistes com Jordi Abelló, Sergi Grau, Nacho Álvarez, Montserrat Cortadellas, Albert Macaya i Francesc Vida, entre altres.

Personalment, he patit les conseqüències de la meva explícita animadversió vers la joguina: la meva germana en regalava, amb sornegueria, a les meves filles cada any per Reis. I, avui, hi ha per casa una oblidada caixa de plàstic on s’amuntega una munió de braços i cames, algun que ha perdut el seu cos, barrejats amb vestits lluents i altres artefactes.

El dissabte a la tarda, a la sala Santa Llúcia hi actuava  «Samfaina de colors» un grup que ha fet molt bona feina en l’àmbit dels espectacles per als més petits, amb un repertori de cançons tradicionals catalanes i discos com «Ralet, ralet» que han estat força més siginificatius en la nostra cultura familiar que la nina abans esmentada. L’espectacle que portaven al Festival de Poesia, «De Bracet» és magnífic. Basat en textos poètics adreçats als infants, que el grup ha musicat i que acompanya amb l’ajut d’elements escènicshabituals en la companyia, l’espectacle comunica molt bé, desperta sentiments i engresca a participar a petits i grans.

samfainacolor.jpg

Un moment de l’espectacle «De Bracet». Fotografia de Reusdigital.cat

Llàstima que, tot plegat fóssim dues dotzenes i mitja de persones a la sala i que la minsa quantitat de canalla no afavorís gens ni mica el caliu necessari  per acompanyar les propostes musicals i escèniques del grup. Quan un bon espectacle no obté l’esperada resposta, se sol recórrer als tòpics –que poden ser més o menys encertats– habituals: manca de difusió i de propaganda, coincidència amb altres activitats, desinterès d’un sector de la cultura per allò que organitza un altre sector…

Reus compta en l’actualitat amb una considerable oferta cultural de qualitat. Però li manca, potser, la xarxa de complicitats que multiplica l’efecte de la sempre necessària bona difusió, que a cops ha d’anar a cercar els públics potencials més enllà del programa i el cartell de disseny. Si no vol ser una mena de supermercat de festivals, la ciutat hauria de plantejar-se una reflexió sobre el conjunt d’ofertes especialitzades que configuren el calendari anual. I ens falta crítica, al carrer i als mitjans de comunicació que, amb apreciables excepcions, es limiten a reproduir notes de premsa  i declaracions oficials respecte a les bones intencions que acompanyen cada programa. I formació de públic a partir de la divulgació d’un coneixement no sempre generalitzat dels molts vessants que té la cultura. Una feina que implica tant al món associatiu com a l’Ajuntament, que impulsa o dóna suport a la pràctica totalitat d’aquestes iniciatives culturals.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s