Del Queri a l’Amades

Al raval de Jesús hi ha un passatge que porta a la placeta que es formà entre el carreró de les Basses i el carrer de Pubill Oriol després de la Guerra Civil. És una via molt nova, un pas cobert que s’obre a partir del que havia estat el garatge d’un edifici on, fa anys, hi havia una empresa dedicada al comerç dels fruits secs. Un espai urbà menor que porta el nom d’un personatge menor, si voleu, però que gaudí d’una extraordinària popularitat en vida.

sin-titulo-1.jpg

Josep Ferré Prats, dit Queri (Reus 1835-1905), fou un narrador d’històries versemblants i relats fabulosos que van entretenir i emocionar els seus contemporanis. Amb una enorme facilitat la composició oral de versos –que altres havien de transcriure–, autor de novel·les curtes i peces de teatre, els seus textos no destaquen en absolut per la seva qualitat literària, però tenen la seva gràcia i, sobretot, eren força efectius per a comunicar amb un públic que no entenia gaire de lletra. Ens deixà desenes de romanços de fil i canya, en castellà i català, publicats per una impremta reusenca, La Fleca, que en vengué a milers.

Ara, amb motiu del cinquantenari de la mort del folklorista Joan Amades, s’ha fet una exposició i s’ha editat el recomanable catàleg Imatgeria popular. La col·lecció d’imatge impresa de l’Arxiu Joan Amades. Un llibre que, a més de donar notícia de la dèria del folklorista pel material imprès i la cultura gràfica a Catalunya, aporta algunes reflexions encertades i valuoses sobre l’actualitat d’aquestes formes de comunicació i ens fa reflexionar sobre les necessitats de l’etnografia contemporània.

De ben segur que el nostre romancer local també mereixeria ser recuperat en clau de present. Mentrestant, el seu humil passatge serveix d’expositor per a cartells i anuncis fotocopiats. Estris de comunicació efímera, en definitiva.

Publicat a El Punt, 23/11/2009

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en cultura popular. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s