Aquestes festes de Nadal –concretament el dilluns 28– es presenta un treball cabdal per a la bibliografia reusenca, la més gran obra escrita per Josep M. Gort i Sardà sobre el seu encara poc conegut viatge a Mart. Quan encara falten alguns dies, la llista de reserves a les llibreries és prou llarga i és ben probable que s’exhaureixi el mateix dia de la seva sortida al carrer. Escrita en correcte marcià i publicat el 1955, el llibre de Gort és clau per entendre els esdeveniments que portarien la ciutat de Reus a ser capital en la cursa cap a l’espai, amb l’enlairament dels coets tipus Speteck.
La reedició facsímil d’aquest significatiu treball, en un any dedicat a l’astronomia, és un homenatge a aquells pioners de la ciència domèstica i mestres en la transgressió surrealista que van saber jugar amb habilitat amb els mitjans de comunicació de l’època i deixaren en evidència els funcionaris d’un règim autoritari que només podien prohibir o censurar allò que no entenien.
Avui que la facècia del coet reusenc a l’espai s’ha reincorporat a la festa, gràcies al bon treball dels components del Ball de Diables, aportant aire i atractiu popular a un programa nadalenc amb regust de promoció de supermercat de poble, és bo recordar el passat i constatar que, a Mart, fa més de mig segle es coneixia Reus no només pel seu aeroport sinó pel seu camp d’enlairaments estel·lars. En definitiva, que la vella dita, «de Nadal a carnestoltes, set setmanes desimboltes», té a la ciutat un arrelat exponent amb la particular celebració de la festa dels Innocents, que va més enllà de les enganyifes habituals. Un cicle festiu abans carregat de costums estrafolaris, de burla i provocació que acabava amb un carnaval que fou referent en l’àmbit català. Però d’aquesta celebració, millor, ja en parlaré un altre any.
Al bloc de Carrutxa hem publicat un article sobre Josep M.Gort i el seu llibre. El podeu llegir a
http://carrutxa.blogspot.com/2009/12/la-mes-gran-obra-de-la-literatura.html
Retroenllaç: El reusenc torrat | La Teiera