Aquest dissabte, 19 de desembre, la Plataforma per la Defensa del Patrimoni Natural del Priorat celebra, a Marçà, el seu desè aniversari. La plataforma és un moviment de base nascut arran de l’amenaça d’una implantació massiva d’aerogeneradors al Priorat i, en concret, a la serra de Montsant (que més endavant esdevindria Parc Natural).
Més enllà de la mobilització concreta a l’entorn de la problemàtica de la ubicació de centrals eòliques en zones d’alt valor natural, la Plataforma ha estat l’espai de trobada que ha propiciat una important necessària reflexió sobre el paisatge, més enllà de percepcions purament estètiques, com a valor de present i de futur, vinculat a un model de desenvolupament de la comarca. En aquests anys –explica – «s’han afegit més temes que afecten de diversa manera el nostre territori i la seua gestió enraonada. Per fer memòria podem esmentar la central tèrmica de l’ENRON a Móra, el PHN i la gestió de l’aigua, abocadors, plans urbanístics, infraestructures diverses, etc. Aquests anys, també, han aparegut i s’han anat consolidant nocions noves en la manera de veure i interpretar el nostre entorn: paisatge, sostenibilitat, patrimoni natural i cultural, mecanismes de gestió, etc. A casa nostra la consciència de tenir un patrimoni paisatgístic de primera magnitud ha crescut i s’ha consolidat. Això ha permès que es generessin iniciatives públiques i privades perquè aquest patrimoni que ens és herència pugui ser també llavor de futur si el sabem gestionar com cal. Per tot això, la Plataforma, conjuntament amb les entitats i persones que li donen suport, hem promogut el debat sobre els diversos temes i els nous conceptes de què us parlàvem més amunt. Hem volgut ser presents a la societat prioratina i a la vegada fer sentir la veu d’una part d’aquesta societat fora de la nostra comarca»
En aquests anys plataforma ha estat present en les mobilitzacions en defensa del territori, per un desenvolupament equilibrat de les energies alternatives i contra el projecte de Pla Hidrològic, ha organitzat debats, ha presentat propostes alternatives o de millora (des del punt de vista de la sostenibilitat i de fer compatible el desenvolupament i la bona gestió) als projectes que s’han plantejat; ha editat el full informatiu «ALVENT» i ha emprat a bastament la xarxa com a mitjà de difusió i intercanvi d’idees. Des de fa tres anys, organitza les jornades «Priorat, quin paisatge, quin futur?» que han comptat amb la participació d’especialistes qualificats en temes de gestió de paisatge i d’agents locals tant públics com privats. I també ha encetat processos jurídics «costosos econòmicament que, ara com ara, amb ajuts privats bàsicament del sector del vi, estan vetllant perquè els despropòsits i manca de coherència política d’alguns no siguin irreparables».
La Plataforma celebra els seus deu anys en ple debat: vol fer balanç i, a la vegada, un replantejament de quin ha de ser el seu futur. Aquest dissabte s’ha programat, al matí, una excursió –que caldrà veure com s’adapta a la climatologia– i a 2/4 de 7 de la tarda, una taula rodona al Casal de Marçà, sobre «10 anys d’evolució de la presa de consciència del paisatge a la nostra societat». A més podreu veure una exposició –«L’altre Priorat, mapes sociogeogràfics»–, hi haurà un sopar i un concert. Trobareu més detalls d’aquestes activitats a l’indret web de la Plataforma.