700 anys del mercat del dilluns

mercatmercadal.jpg

Mercat al Mercadal (col·l. Carrutxa)

Aquests dies fa 700 anys de la concessió del mercat a la vila de Reus. Fer mercat, un dia determinat de la setmana, era un privilegi que atorgava el rei.

De mercat, a la vila, ja n’hi havia anteriorment, durant bona part del segle XIII, autoritzat pel senyor local –l’arquebisbe o el mateix cambrer–, d’abast local i en dilluns. Probablement el mercat reusenc es consolidà i anà agafant importància pel fet que Salou, que comptava amb privilegi reial de mercat des del segle XII, era un indret massa insegur a causa dels atacs pirates per mar, i que sovintejaren encara durant molt de temps. Salou esdevingué el port d’una activitat econòmica que es desenvolupà una mica més terra endins, a Reus, on es concentrà bona part del comerç amb els pobles de l’interior –des dels pobles de l’actual Priorat o la Ribera d’Ebre, la comunicació amb Tortosa no era gens fàcil.

A començaments del segle XIV, Alcover, que també feia mercat els dilluns, va iniciar un plet contra el mercat reusenc. Després d’uns anys d’intents de prohibició i de conflictes de juridisdicció, el 22 de febrer de febrer de 1310, el rei Jaume II, a petició del castlà reusenc, Simó de Bell-lloc, va concedir el privilegi que permetia de celebrar mercat a Reus el dilluns de cada setmana. Un privilegi que es va veure reforçat quan el 7 de novembre de 1315 l’arquebisbe Guillem de Rocabertí també va fer una concessió a la vila per poder celebrar mercat tots els dilluns.

El document de l’arquebisbe reflecteix algunes de les característiques del mercat reusenc: «…considerant que els homes del lloc i vila de Reus, algunes vegades els diumenges i altres vegades els dilluns de qualsevulla setmana i que, per dret, està prohibit fer mercat en els propis diumenges, volent millorar i acrèixer i distingir amb gràcia i favor especial l’esmentat lloc de Reus, en tant que bonament ens és possible, i tenir cura provinent i saludable de totes les ànimes que allí mateix habiten, per mitjà nostre i dels nostres successors, amb ple coneixement i deliberadament i per determinat saber que en tenim ara, de bell nou, donem i perpetualment assignem al repetit lloc de Reus i a tots i cadascun dels homes que hi habiten i que hi habitaran allí mateix i als seus termes, el mercat en qualsevol dilluns, en qualsevulla setmana». El document reafirma la llibertat de qualsevol persona, seglar o eclesiàstica, a assistir al mercat, comprar-hi i vendre-hi, o fer-hi contractes lícits, sense cap impediment ni entrebanc.

Aquestes dades, les he espigolades –i les podeu ampliar– llegint l’excel·lent capítol de la Història General de Reus (2003), escrit per Ezequiel Gort, «El Reus medieval». Potser no justifiquen exactament la forma com alguna institució –continuadora del mercat, però no pas el mercat– ha presentat la commemoració. Es podria celebrar també la presència de parades de venedors ambulants –els dilluns a Reus. O apropar-nos al paper del Mercadal en la vida quotidiana de la vila al llarg dels segles. El mercat setmanal és l’espai de trobada on es compra i es ven, on es fan tractes, que contribueix significativament a fer viable una activitat comercial, amb establiments que abasteixen de productes els vilatans i forasters, que genera serveis i manté obradors que fabriquen estris i eines…

El cert és que aquest setè centenari del privilegi de fer mercat els dilluns ens hauria de fer recordar la importància cabdal que l’activitat comercial ha tingut en la configuració i desenvolupament de la ciutat. Una importància que també reflecteix la concessió de la fira del juliol, el 1343. Un component comercial sense el qual difícilment es pot entendre la relació de Reus amb el territori o les característiques, posem per cas, de determinades celebracions festives.

Un centenari, doncs, que pot servir de motivació per a conèixer i interpretar el passat, per entendre com som –o on som– avui.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en memòria. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a 700 anys del mercat del dilluns

  1. Retroenllaç: Edunomia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s