Esperit republicà

Avui fa 79 anys que l’aclaparadora victòria de les candidatures republicanes a les eleccions municipals va provocar la fi de la monarquia i la proclamació de la Segona República. A Reus triomfà àmpliament l’Entesa Republicana i Catalanista, que agrupava diverses formacions, des dels centres republicans Autonomista i d’Acció Catalana al Foment (ERC), passant per la Casa del Poble dels radicals. El lema de la candidatura guanyadora era simple i explícit: «Per Reus, per Catalunya, per la República!»

És oportú recordar la data ens uns dies en què es parla força de democràcia i participació –d’enriquiment de la democràcia, més enllà de la representativitat que atorguen les eleccions–, quan centenars de persones treballen de forma voluntària,  a banda d’adscripcions partidistes, per organitzar amb rigor i fiabilitat una consulta democràtica. Es pregunta a la població sobre si estan d’acord que la nació catalana esdevingui un estat de dret independent, democràtic i social.

Dies d’esperit republicà –de la cosa pública, independentment que el referèndum no expliciti la forma de govern–  en la mobilització per donar veu al poble, per retornar al carrer el debat ideològic i la dignitat a la política, contra el desencant i la desafecció.

Temps doncs, d’obrir debats i qüestionar obertament models d’estat, de deixar les monarquies per als contes de princeses i fades –alguns força ridículs, per cert– i per a les revistes del cor –aquestes, ridícules del tot. D’optar per la independència per, d’igual a igual, poder bastir relacions amb els pobles veïns o llunyans. També per construir una societat més justa i solidària. Un país agosarat, referent per a una Europa dels pobles, i no el país mercaderia d’Espanya que ens venen.

Avui,  catorze d’abril, us convido a participar –i  a fer-ho votant afirmativament– en la consulta del 25 d’abril (o quan uns pertoqui, si encara no ho heu fet).

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en les idees. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s