L’any que Reus va abolir Sant Pere

La Revolució de Setembre de 1868 va comportar també a Reus canvis significatius en el calendari festiu dels anys posteriors. El 14 de febrer de 1869 es commemorava l’inici d’aquesta nova etapa amb una solemnitat cívica. A les dotze del migdia, en presència del consistori i de la nova milícia ciutadana, es plantà un arbre –l’Arbre de la Llibertat– a la plaça del Mercadal. Plantar un arbre en un lloc públic, com a emblema de la llibertat conquerida, fou un costum iniciat a França durant la Revolució de 1789, que tingué àmplia difusió al segle XIX. A Catalunya es conserva encara el d’Arbúcies, plantat el 1868. El de Reus era un roure i no va perdurar.

La festa havia començat el dia anterior amb repic de campanes, lluminàries i la tronada habitual de les cinc del matí per despertar la població. Els gegants van sortir al carrer. Al migdia hi hagué també tronada i, després de plantar l’arbre, l’alcalde va fer un parlament des del balcó de la Casa de la Vila. A la tarda, les músiques van recórrer els carrers de la ciutat, es va fer un concert al Mercadal i es recolliren diners per ajudar els necessitats.

Aquell any, trencant una pràctica secular, els gegants no van sortir per Corpus. Tampoc hi hagué professó pública. I el 26 de juny, l’Ajuntament acordà suprimir la festa de Sant Pere –patró de la ciutat des del segle XIII– i substituir-la per una Festa Popular del 29 de juny. Deia l’acord municipal:

«Es costumbre desde tiempo immemorial observada en esta ciudad, el commemorar con regocijos públicos la fiesta que celebra el 29 de junio.Hasta que la Revolución de Setiembre, con la proclamación de los derechos individuales ha venido a emnacipar el Estado de la tutela religiosa, el Ayuntamiento de Reus, lo propio que los demás de España, se ha visto obligado a celebrar las fiestas del santo tutelar que la admirable precaución de la Iglesia había destinado para cada pueblo.
Elevada la ley del Estado la libertad de cultos, libres todos los ciudadanos de profesar la religión de su conciencia, o de no profesar ninguna, sería improcedente e ilógico que este Ayuntamiento, representante del pueblo de Reus compuesto de ciudadanos de todas las creencias y opiniones, continuara la antigua costumbre de commemorar oficialmente la festividad de San Pedro.Pero las costumbres de un pueblo no se borran fácilmente tanto más cuanto éstas tienen en el fondo un fin único especial, el de dar cierta espansión a los ánimos, que no a otra cosa han quedado reducidas las llamadas fiestas mayores de todos los pueblos […]
De aquí que este Ayuntamiento popular al abolir oficialmente en esta ciudad la fiesta religiosa de San Pedro, cree conveniente instituir en el mismo dia UNA FIESTA POPULAR, puramente civil, conciliando de esta suerte los deberes a que bajo el punto de vista político viene obligado y cumple gustoso, con la costumbre innata en esta ciudad y la necesidad de expansión que honradamente puede satisfacer el pueblo.»

La nova festa popular del 29 de juny conservà les pràctiques festives habituals: repic de campanes i tronada al migdia del 28, sortida dels gegants a les tres de la tarda, una nova tronada al capvespre, il·luminació dels carrers. Les societats van programar els seus balls i funcions teatrals i l’Ajuntament va fer una crida als veïns dels diferents barris perquè organitzessin colles de balls populars –com els de bastonets o el de valencians– per fer més lluïda la festa.

L’endemà, 29, les campanes i la tronada de matinada van anunciar la diada festiva. A les 10 del matí, van sortir les bandes de música, els gegants, la mulassa i les danses a donar tombs pels carrers. A primera hora de la tarda es van organitzar jocs de cucanya.

A les 5, després d’una desfilada pels carrers, el consistori va passar revista a la milícia urbana al passeig dels Seminaris –avui, de Mata– i a la nit hi hagué funció a l’Euterpe, vetllada literària al Centre de Lectura i balls a societats com l’Olimpo, el Círcol o l’Alba.

«Quedan autorizados todos estos vecinos para improvisar festejos públicos en armonía con el carácter de la fiesta anunciada», afirmava el ban municipal. I la relíquia, amb el bust del sant, va restar desada a l’armari. Com a mínim, perquè mancava una clau per obrir-lo.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

7 respostes a L’any que Reus va abolir Sant Pere

 1. spalomar ha dit:

  Excepcionalment, un primer comentari de l’autor:
  Aquest article forma part d’una sèrie que estic dedicant a les festes populars del període posterior a la Revolució de 1868. Els podeu trobar clicant a l’etiqueta «1868». Surt coincidint en el temps amb l’anunci, pel que sembla, de la imminent declaració, per part del Departament de Cultura de la Generalitat, de la Festa Major de Sant Pere com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional.
  No hi ha contradicció, ans al contrari. Les celebracions d’aquell període –que continuaré explicant en altres anotacions , per no fer massa llargs els textos– ens mostren el valor de les manifestacions de cultura popular com a referent festiu de la població, més enllà de la motivació religiosa, o no, de cada celebració.

 2. Retroenllaç: Per Corpus han de sortir els gegants

 3. Retroenllaç: La Vitxeta estrena vestit | La Teiera

 4. Retroenllaç: Els anys de prim i la Revolució de Setembre | La Teiera

 5. Retroenllaç: Festa, conflicte i política | La Teiera

 6. Retroenllaç: Festa, religió i patrimoni | La Teiera

 7. Retroenllaç: Sant Pere sense sant Pere | La Teiera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s