El govern espanyol aprova el reglament de pirotècnia

El consell de ministres del govern de l’Estat espanyol ha aprovat aquest matí el «Reglamento de artículos de pirotecnia y cartuchería», que estipula els requisits de seguretat i de protecció del medi ambient que han de complir els articles pirotècnics per a la seva lliure circulació al mercat interior. El govern espanyol considera que «en la elaboración de la nueva normativa, cuya finalidad principal es preservar la seguridad de las personas que manipulan los artículos pirotécnicos y la de aquellas que acuden a las convocatorias públicas en las que son utilizados, se ha tenido un especial cuidado para que las nuevas exigencias legales no entorpezcan ni obstaculicen determinadas celebraciones tradicionales populares y festividades religiosas y culturales arraigadas en España. […] La nueva normativa garantiza que la seguridad de los participantes no impida las manifestaciones asociadas a la pirotecnia vinculadas a la cultura del fuego».

El Reglamento suposa l’adaptació a la normativa espanyola de la Directiva 2007/23/CE sobre la posada al mercat d’articles pirotècnics. Des del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana s’ha valorat positivament que aquest reglament reculli la majoria d’esmenes que van presentar conjuntament la Generalitat, les entitats municipalistes i les federacions d’entitats relacionades amb el món del foc.

Quant a les edats dels participants en les festes populars, la nota del govern espanyol indica: «La Directiva que se transpone establece unas edades mínimas de los consumidores, que van de los doce a los dieciocho años, para que los artificios pirotécnicos les puedan ser vendidos y puestos a disposición. No obstante, a la vista de que la venta y puesta a disposición de estos artificios está íntimamente ligada a las costumbres y tradiciones culturales de los países, se establece que las Comunidades Autónomas, en uso de sus competencias sobre cultura y espectáculos públicos, podrán disminuir las edades mínimas para el uso de los artificios de pirotecnia en determinados casos y en lugares y horarios concretos, y para aquellos artificios autorizados, que se vayan a utilizar durante el desarrollo de sus arraigadas costumbres.»

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a El govern espanyol aprova el reglament de pirotècnia

 1. diable ha dit:

  Ara caldrà esperar la publicació oficial de tot el text, que són unes 500 pàgines, i veure com se soluciona el tema de la formació dels components de les colles. Suposant que totes les festes amb pirotècnia que se celebren a Catalunya siguin considerades tradicionals i populars.

 2. carrutxa ha dit:

  Llegiu l’article de Ramon Fontdevila, “I a vegades en em sortim…”
  al bloc del CPCPTC:

  http://blocs.gencat.cat/blocs/AppPHP/cpcptc/?p=270

 3. spalomar ha dit:

  Diable, no exageris. “Només” té 200 pàgines. Si més no en el pdf del BOE:

  Click to access BOE-A-2010-7333.pdf

 4. Retroenllaç: Festes amb grups de foc, enguany i sempre | La Teiera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s