Per Corpus han de sortir els gegants


Els gegants, la mulassa i els nanos en una fotografia del 1892 (AMR)

Un dels costums que ha caracteritzat la celebració popular del Corpus a la ciutat de Reus és la sortida al carrer dels entremesos propietat del municipi,  la mulassa i els gegants –també l’àliga, quan n’hi havia i quan s’ha recuperat– acompanyats de la música i seguits d’un estol de brivalla que, –si més no, des de la segona meitat del segle XIX– acostumen a menjar coca amb cireres.

Corpus era festa gran. Anunciada amb un repic de campanes, les graelles il·luminaven la plaça del Mercadal ja a la vetlla. Les figures festives donaven tombs pels carrers. La professó, encapçalada pels gegants i la mulassa seguia uns carrers guarnits amb catifes i enramades. Al passar la custòdia pel Mercadal, s’encenia una tronada.

El 1869 no es va fer la professó habitual. El recorregut es va limitar a l’interior de la prioral. Després de la Revolució de Setembre de 1868, l’Ajuntament havia deixat de celebrar les festes religioses. Es gegants es van quedar a casa. Aquell any, com en els següents, el dijous de Corpus fou feiner i, com en altres dijous, les venedores de verdura ocupaven els seus llocs a la plaça del Mercadal.

El 1870, però, es volgué fer professó: sense gegants, sense presència municipal i sense passar pel Mercadal. Darrera la custòdia, com a autoritat, hi anava el coronel del regiment instal·lat a la ciutat. Per acabar-ho d’adobar, al tocar les campanes a la tarda, s’esquerdà la de les hores que, a banda de la funció que li donava el nom, també s’emprava en els repics festius. No cal dir que alguns hi van veure una mena de senyal diví davant tant de laicisme municipal…

La desaparició de la festa religiosa, però, plantejà un seriós problema quant al costumari popular. La diada era propícia per sortir a passejar –el passeig era un acte consubstancial a la moltes festes, era un moment clau per al retrobament col·lectiu i el festeig dels joves– i seguir una estona els gegants, professó a banda. Per això el 1870 la gent va començar a sortir, mudada amb roba de bon temps, malgrat no ser festiu. I a l’Euterpe es va organitzar una funció teatral al vespre.

El 1871, el govern municipal decidí treure de nou els gegants. Un anunci que, el 6 de juny, va provocar queixes al consitori perquè «contra el costum, es diu que sortiran els gegants per Corpus a recórrer els carrers». El costum revolucionari havia durat dos anys. L’Ajuntament argumentà que sortirien, «però no aniran a la professó, atenent a la llibertat de cultes.» De fet, la professó d’aquell anys es limità a donar el tomb a la plaça de Sant Pere.

La situació de guerra condicionà altres cops la presència dels gegants a la festa. El 1874, per exemple, no ho van fer. El dia abans s’havia produït un combat amb elements carlistes procedents de Castellvell. La seva absència fou lamentada i reflectida per la premsa com un dels exponents de les desgràcies que afectaven el país.

No van passar massa anys perquè la celebració religiosa del Corpus es restaurés. I els gegants van continuar –excepte en períodes excepcionals– sortint cada dijous de Corpus. I ho segueixen fent en l’actualitat, malgrat el trasllat de la festa religiosa al diumenge, per part de l’Església.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Per Corpus han de sortir els gegants

  1. Josep Lluis ha dit:

    Al temps de la República també van sortir els gegants per Corpus?

  2. Retroenllaç: Els anys de prim i la Revolució de Setembre | La Teiera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s