Aplec Internacionalista, esperantistes a Reus

El cap de setmana proper (21, 22 i 23 de maig) té lloc a Reus l’Aplec Internacionalista que organitza Esperanto-joves, una associació que aplega el jovent esperantista dels Països Catalans. Es tracta d’unes jornades per a la difusió de l’esperanto a casa nostra i per donar a conèixer la llengua i la cultura catalanes als participants estrangers. Per això sempre s’organitza en col·laboració amb entitats o col·lectius de la vila que l’acull. En aquesta edició hi col·laboren Maulets i el Casal Despertaferro, amb el suport del Centre de Lectura i l’Ajuntament de Reus. Les anteriors reunions han estat a Mataró, Barcelona, Canet de Mar, Vallgorguina i Benicàssim.

Les activitats començaran amb una trobada festiva, un sopar a les Peixateries Velles, el divendres 21 al vespre. El dissabte hi haurà tallers i taules rodones en català i en esperanto, al Casal i al Centre de Lectura. El diumenge s’ha organitzat una visita guiada a la ciutat i un concert a les Peixateries Velles. Podeu veure el programa a www.esperanto.cat/reus2010


Zamenhof

L’esperanto és la llengua auxiliar construïda més parlada del món. Fou iniciada per Ludwik Lejzer Zamenhof, amb l’objectiu de crear una llengua fàcil i flexible que pogués servir com a una segona llengua universal, per tal de fomentar la pau i l’entesa entre els pobles. El seu nom deriva de Doktoro Esperanto –’que té esperança’–, pseudònim amb què el Dr. Zamenhof signava el primer llibre on el detallava, cap al 1880.

El 1908 es va fundar l’Associació Universal d’Esperanto i el 1910 la Federació Esperantista Catalana. En els primers anys del segle XX, l’idioma fou molt emprat pel moviment obrer de tota Europa. A Catalunya, els nuclis llibertaris i les escoles racionalistes van impulsar el seu coneixement entre la classe treballadora, però també ho feren les societats republicanes i els ateneus populars, d’espectre social més ampli. L’esperantisme ha estat un moviment interclassista, però la llengua, que fou considerada com el llatí dels obrers, fou una eina per aquells que volien transformar la societat. Nombrosos personatges de la nostra història contemporània –d’Andreu Nin a Joan Amades, per posar dos exemples ben diferents– foren esperantistes.


Grup esperantista de Rubí, c. 1926 (Arxiu Carrutxa/ Fons Gardènia Ratés)

El Baix Camp i el Priorat compten amb una notable tradició esperantista, amb trobades celebrades a Reus o a Cornudella de Montsant, per posar dos exemples. L’esperanto fou l’eina que possibilità la comunicació, ara fa vuitanta anys, entre pobles del Priorat i indrets ben allunyats.

El nazisme i l’estalinisme van reprimir durament l’ús de l’esperanto. Hitler el considerà una eina per a la dominació del món per part dels jueus i Stalin, una llengua d’espies. I també fou perseguit en altres països.

El 1954, la UNESCO va reconèixer el valor d’aquesta llengua internacional i el 1985 en va recomanar la seva difusió. El 1982 es va fundar l’Associació Catalana d’Esperanto, que continua la tasca de la Federació i té com a valors la defensa dels drets lingüístics –com a complement indissoluble dels drets humans–, la diversitat lingüística i cultural, i el dret a la comunicació plena entre persones de llengües diferents –com a mitjà de superació dels prejudicis vers la cultura de la pau.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en cultura popular, memòria. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s