La Vitxeta estrena vestit

La Vitxeta en els primers anys del segle XX

El programa de Corpus anuncia que, aquest dimecres 2 de juny, la Vitxeta estrenarà nou vestit. Un dels trets més singulars dels nostres gegants és aquest costum de la nostra geganta de canviar sovint d’indumentària. La veu popular explica que, fa més de cent anys, el seu vestit seguia la moda i era un referent per a les noies reusenques. Certament, la pràctica és ben documentada, sobretot a partir del moment en què, des de finals del segle XIX, les imatges fotogràfiques ens ho permeten copsar.

Els Vitxets, com a figures europees dins la col·lecció que vol representar els diferents continents, són fets cap al 1800 i la seva aparença actual queda ben explicitada en la crònica de les festes de 1833:

«Los seis gigantes que tiene la villa excitaron particularmente la curiosidad de los espectadores: se presentaron vestidos nuevamente de seda […]. Los dos de mayor estatura iban de trage americano, los dos medianos de trage asiático y los dos pequeños de trage español moderno, grandiosamente ejecutado

Podria ser que fos a partir d’aquest moment que la Vitxeta comencés amb els sovintejats canvis de vestit i de pentinat. Si més no, a mitjan segle aquests ja eren objecte de comentari entre les noies.

Per la premsa de l’època, coneixem alguns detalls dels vestits de la Vitxeta. El 1869 en porta un de color blanc i va cofada amb gorra frígia, símbol republicà, en unes festes majors laiques que es desvinculen del patronatge de Sant Pere. El 1876, any de festes per la fi de la guerra civil –carlina– torna a estrenar vestit, que la premsa qualifica de molt elegant. El 1887 es presenta a les festes d’inauguració del Carrilet de Reus a Salou vestida de pageseta de la muntanya –de «catalana montañesa», segons un dietari del moment– però pocs anys després, el 1893, es mostra com una distingida senyora de ciutat, segons explica el Diario de Reus del 29 de juny d’aquell any.

És al tombant del segle quan la geganta sembla canviar més sovint d’aspecte, ja sigui adaptant-se a la moda (1899) o estrenant vestit (1902). En els primers anys del segle XX, però, la situació econòmica desaconsella la renovació dels vestits dels gegants, que acaben demanant «uns vestits nous a llàgrima viva», com diu Foment el 1907. La Vitxeta, però, havia aconseguit canviar el vestit el 1904 gràcies a la comissió organitzadora de les festes de la Coronació de la Mare de Déu de Misericòrdia, tot i que l’hagué d’aprofitar durant uns quants anys.

Postal editada pel quiosc «El Sol» a la dècada de 1920

El 1927, després de massa temps de pedaços, l’Ajuntament renovà els vestits de tots els gegants. I, a començaments de la dècada de 1930, la geganta encara marcava estil amb pentinats a la moda i vestit de disseny.

La Vitxeta ha conservat, en l’últim mig segle, aquest tarannà de geganta presumida. Els seus canvis de vestuari són freqüents. Encara que, avui, el concepte de moda, no es pot mesurar com fa cent anys, la nostra geganta presenta, malgrat l’edat, un aspecte sempre renovat i, segons el moment, prou jovenívol. Els seus vestits i els pentinats –de vegades, també els complements– continuen aixecant comentaris o pol·lèmica entre la ciutadania. Per exemple, una sortida de la perruqueria amb permanent exuberant i bossa de mà enlloc de vano, fa uns quants anys, va aixecar bufolles entre els més aferrissats defensors d’una Vitxeta més pudorosa.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a La Vitxeta estrena vestit

  1. Retroenllaç: Els gegants xinesos de Reus | La Teiera

  2. carrutxa ha dit:

    El blog Pont d’Enseula publica aquest article:
    http://pontdenseula.blogspot.com/2010/06/la-vitxeta-estrena-vestit.html

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s