Els gegants xinesos de Reus

Com que avui és, o era, Corpus –el primer dia que sortien els gegants reusencs al carrer després de mesos de no fer-ho, excepte quan hi havia alguna solemnitat– us explicaré alguna cosa més dels nostres gegants.

Quan al tombant del 1800 –potser a finals del segle XVIII, algun autor diu que el 1802 i, en tot cas, abans del 1805– es construeixen les parelles de gegants reusencs que han arribat fins al present, hi ha la voluntat de representar el món sencer, els cinc continents. En aquell moment es fan només els europeus –el Vitxet i la Vitxeta–, els Moros i els Indis.

La Vitxeta, aquesta tarda, amb el seu vestit nou.

El 1833, aprofitant les festes celebrades per a reconèixer com a hereva Isabel II, es renovà el vestuari de tots els gegants i, probablement, la Vitxeta agafà el costum d’anar canviant sovint de vestit. Ricard Solana explica en el que fou un dels treballs pioners en l’estudi de les manifestacions festives de la ciutat, el Llibre dels gegants i altres entremesos de Reus (1987), que el gremi d’adroguers volgué contribuir a la festa amb dos nous gegants negres, una idea que no va reexir per problemes polítics. Güell i Mercader, a Coses de Reus, anota que volien fer-ne «dos de raça etíop. Ja els havien encarregat a un escultor de Barcelona quan se’ls va acudir que els nous gegants podrien servir de befa contra els liberals, ja que els absolutistes, des del 1824 motejaven a aquests amb el nom de negres». La ciutat es quedà, doncs, sense gegants negres i no serà fins al segle XX que la col·lecció es completarà.

Menys conegut és l’intent de comptar amb uns gegants xinesos que, per iniciativa particular, van sortir, si més no, una vegada. Fou per a la celebració de la fi de la tercera guerra carlina, el març de 1876 i van sortir amb les tres parelles habituals. La premsa de l’època no ens aporta massa detalls. Anota la sortida de «los gigantes de la ciudad y otros dos con traje de chinos, costeados por particulares, músicas y dulzainas» No sabem si es tractava d’uns gegants de barri, amb la indumentària refeta, o d’unes noves peces, però s’intueix una certa voluntat de continuar la col·lecció en la manera que ho explica el Diario de Reus: «Con sorpresa y alegría al mismo tiempo se vió recorrer, y por iniciativa de unos vecinos, por esta ciudad, dos gigantes nuevos, representando el varón la raza china. Los gigantes antiguos vestían de gala, vistiendo muy elegante la vulgarmente llamada vicheta», que aquell dia estrenà vestit i pentinat.

Fos com fos, la nova parella no va tenir continuïtat. En perdem el rastre i, a la fi, foren els Japonesos, molts anys després, els encarregats de representar simbòlicament els pobles asiàtics.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Els gegants xinesos de Reus

  1. molt curiós, gràcies per l’explicació

    salut

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s