Els premis dels cóssos

Arran de l’anunci de la recuperació dels cóssos en el programa de la festa major de Sant Pere d’enguany, he rebut diverses consultes sobre les característiques d’aquests jocs i pràctiques esportives. En comparteixo algunes.

Comentava en un article anterior que els premis dels cóssos eren «pollastres, gallinas y anyells». Efectivament, a les curses i proves d’habilitat que s’organitzaven a les festes els premis eren sempre en espècies, o més ben dit, comestibles. Els exemples són molt nombrosos i aquí en teniu alguns de mostra.

El 27 de febrer de 1852, en les festes pel feliç restabliment del part de la reina Isabel II, es diu que «entre otros festejos que tenga lugar una corrida a pie, vulgo cos, el día 29 próximo, cuyos premios son los siguientes: 1º una magnífica ternera, 2º un carnero, 3º 2 pares de gallinas y 4º un conejo». A les festes del barri de Sant Cristòfol, el 10 de juliol de 1862, s’anuncia que «a las once habrá corrida de hombres, vulgo Cós, que partiendo de la barra que estará situada en la plaza de las Bassas, calle Puvill Oriol, bajando por la de Galió, calle Monterols, dando la vuelta por los arrabales bajando por la calle Monterols, dando fin en la plaza de las Bassas, en cuyo punto se repartirán los premios que serán los siguientes: 1º un cordero, 2º dos gallinas, 3º dos conejos, 4º un conejo y una torta, 5º y último, dos libras de atún y cebollas».

A les festes en honor a la Mare de Déu de Misericòrdia, el 1885, s’anuncia que el 29 d’octubre «en el barrio tercero se celebrará una corrida de hombres, vulgo cós y se distribuirán a los vencedores los premios siguientes: 1º un cordero, 2º tres gallinas, 3º dos conejos, 4º dos tortas, atún y cebollas, dándose además una torta a cada uno de los que tomen parte en la corrida y lleguen a la meta». Això de la coca a tots els que acabin la cursa queda prou fi, sobretot en castellà.

A la cursa d’homes a peu que se celebra el 30 d’octubre de 1892, també amb motiu de festes de Misericòrdia, els premis són: «1º: una ternera, 2º: un carnero, 3º: dos gallinas y 4º: dos conejos» I a les del barri de Sant Llorenç, l’agost de 1900, s’anuncia: «A las 6, corrida de hombres (cós), otorgándose los premios siguientes: 1º un carnero, 2º dos pollos, 3º dos conejos, y 4º dos tortas y cebollas ». No cal insistir-hi perquè els exemples serien tan repetitius com abundants.

D’altra banda, la realització dels cóssos –especialment pel que fa a les curses d’homes a peu– no agradava a certs sectors, que les consideraven contràries a la moral pública. En un text del 1756 es justifica «per haver de córrer aquells [els nois] del tot desnusos [sic], y estos [els adults] ben poch vestits, no deixan de ocasionar algun escàndol y profanitat». Aquest és un argument que es repeteix més d’un cop i que arriba al segle XIX.

En contra de les curses a peu, el Diario de Reus de 5 de setembre de 1871 comenta:

«A las diez de la mañana del domingo se efectuó la corrida de hombres en el barrio de San Ramón y a las once en el de San Pedro, siendo de notar que un joven de la Seo de Urgel ganó el primer premio de ambas corridas […]. Desearíamos ver desterrada esta tantas veces censurada costumbre.» En tot cas, els premis d’aquell dia foren una vedella, un corder, tres gallines, tres conills, i dues coques per al cinquè. No hi ha dubte que el guanyador tingué carn per a força dies. I segueix el diari: «La corrida de mugeres por la calle Mayor no pudo celebrarse a la hora prefijada a causa de la aglomeración de gente, efectuándose después de dispararse los fuegos en la plaza de la Constitución, fueron 8 mugeres, las que con cántaros llenos de agua se disputaron los premios ofrecidos: diversión introducida por primera vez en nuestra ciudad.»

Anuncis

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en cultura popular. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s