La Comèdia de Sant Pere

Una de les primeres manifestacions festives o entremès que tenim documentats a la nostra festa major és una representació teatral. Es tracta d’una peça de caire hagiogràfic dedicada a explicar la vida del sant. La primera referència que tenim és del 3 d’abril de 1458, quan el consell de la vila acorda «dellibera que a honor e glòria de mossèn sant Pere, patró de la església de la dita vila, e per bon renom de aquella, que lo jorn de sent Pere sia feta e celebrada una bella representació del dit mossèn sent Pere, emprenent-ho la dita vila ab alguns singulars e contribuynt-hi en algunes messions e despeses la dita vila. E per ço que se·s proposat en lo dit consell ara, perquè haye temps en bé fer la dita festa e representació que sia honor de la dita vila». Altres anys, la documentació municipal ens parla genèricament d’entremesos, sense concretar quins són. Per exemple, quan el 1478, el consell paga per «les havaries que havíem fetes per les entramesos», a saber llates I fustes, cordill, claus o un eix de fusta.

No sabem, per ara, quina continuïtat va tenir aquesta representació, però a les relacions de pagaments municipals del primer terç del segle XVII trobem anotacions com: «Cardenyas, representar St Pere», «comedians representar» o «cardenyas comedia». És probable que aquest Cardenyes sigui la mateixa persona que consta com a mestre de minyons en altres anotacions del mateix moment.

El que és segur és que la representació de la vida de sant Pere es va fer el 1626. Aquell any, la relíquia del sant –un fragment del crani– que havia arribat a la població gràcies als carmelitans, i que inicialment fou dipositada al seu convent, fou traslladada solemnement a la prioral. No sabem en quin lloc es va fer, si a l’interior del temple o, més probablement, a la plaça del Mercadal.

Sobre les característiques de la representació ens poden donar alguna idea algunes peces del segle XVIII, com els manuscrits, conservats a la biblioteca del monestir de Montserrat, Comèdia dels prínceps de la iglésia sant Pera i sant Pau o Prodigis contra apariències per a un mateix temps viure i morir, d’origen mallorquí. Ambdues obres es basen en la vida de sant Pere –la presència de sant Pau és molt secundària– i l’acció se centra en l’enfrontament entre Simó el mag, que representa el món pagà, i el sant cristià. Lluita, doncs entre el bé i el mal, entre Déu i el diable. A Prodigis contra apariències hi figura el duel entre el sant i el mag, davant Neró. L’obra acaba amb la crucifixió de Pere i el degollament de Pau. En la Comèdia hi intervenen, a més de sant Pere i sant Pau; Simó, el mag; Maria Magdalena, el rei de Marsella; l’emperador; Eneas graciós; el sacerdot Ananias; Celio i Floro, galants; i Crist, nostre Senyor. També hi consten els músics, indispensables en les representacions de teatre popular.

Aquestes obres tenien, a banda del tema argumental principal, una trama secundària, d’amors i situacions còmiques. No cal dir que els trucatges i efectes de tramoia tenien gran importància.

En el repertori de balls parlats del segle XIX, on són tan comunes les representacions de temàtica hagiogràfica dedicades als sants patrons de cada població, no em consta el ball de Sant Pere a Reus.

Bibliografia emprada:
Ezequiel Gort, El treball i la festa, Reus: Carrutxa, 1995.
Joan Mas, Diccionari del Teatre a les Illes Balears. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat i Lleonard Muntaner, ed., 2006

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s