El catàleg del patrimoni festiu

La catalogació i categorització d’algunes festes com a components del patrimoni cultural català és un exemple del tractament i el valor que atorga la nostra societat a determinats béns no materials que són considerats com a llegat del passat, amb vigència en el present, que es volen conservar per al futur.

Totes les festes són importants per a la comunitat que les celebra. I quedi clar: la funció d’una festa no és ser declarada patrimoni. De la mateixa forma que la funció de l’habitatge on vivim és poder-hi viure amb comoditat, més enllà del valor històric de l’edifici, la festa té el seu sentit present com a vivència col·lectiva, com a temps i espai de relació entre les persones i de transgressió de la quotidianitat, com a referent identitari d’una població o com a marc de creació cultural. El patrimoni festiu és un un patrimoni immaterial en constant construcció.

El Decret del patrimoni festiu de Catalunya (389/2006) crea el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya com a instrument on constin totes les festes, celebracions comunitàries i elements festius que compleixin els requisits que s’hi estableixen. Així mateix, el Decret preveu reconèixer la rellevància especial d’algunes festes i elements festius a través d’un seguit de categories i regula els requisits i el procediment per dur a terme aquest reconeixement especial.

Encesa d’un tronada, amb representants dels grups festius a la plaça, per a celebrar la declaració patrimonial de la festa major de Reus

En aquest moment hi ha prop d’un centenar de festes, en l’àmbit del Principat, que compten amb declaracions o tenen presentades peticions per a obtenir el reconeixement patrimonial –a diferents nivells– del conjunt de la celebració o d’alguna de les manifestacions festives que la integren. Són només, evidentment, una petita part del repertori amplíssim de festes populars amb què compta el país.

El reconeixement patrimonial d’una festa no és un premi i el procés que hi porta no és un concurs. Ni té com a objectiu principal la promoció turística d’un esdeveniment. Aporta, indubtablement, un component de coneixement i divulgació, de valorització de la festa per part de la comunitat i de projecció externa gens menyspreables.

La catalogació de les festes és també necessària en funció de les normatives que les poden afectar. Un bon exemple és el cas d’aquelles on s’empra la pirotècnia per part de persones o grups de foc i que poden ser considerades com a festivitats de caràcter religiós, cultural i tradicional pròpies de Catalunya, i, per tant, constituir excepcions a les edats i distàncies regulades com a norma general.

És de preveure, per tant, que –més enllà de la revisió de categories que ha comportat, per exemple, la declaració de la Festa Major de Sant Pere de Reus com a festa patrimonial d’interès nacional– en els propers mesos el Departament de Cultura de la Generalitat intensifiqui la tasca de recollida d’informació, catalogació i reconeixement patrimonial de les festes catalanes. Aquest estiu, a partir, de l’informe favorable del Consell de Cultura Popular s’han iniciat els expedients de diverses celebracions i manifestacions festives del Baix Camp: les Borges, la Selva o Reus, entre altres d’arreu de Catalunya.

Visualitzar aquest conjunt de festes i d’elements festius com a catàleg suposarà la superació de la percepció –en un primer moment, potser inevitable– de competència i singularitat que han comportat les primeres declaracions de festes patrimonials. Cada festa té valor pel que representa i aquest no exclou ni limita l’existència d’altres celebracions amb valors semblants o diferents. És bo i positiu que el país compti amb un patrimoni festiu ric i divers, amb centenars de festes catalogades.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s