Papers d’església

Aquests dies, a Reus, alguns han descobert que l’Església és una institució privada i que, tal com funciona la nostra societat, pot decidir on conserva la seva documentació històrica, si ho fa en condicions. Res a dir, per tant, si opta per traslladar –com fa molts anys que ha anat fent– els documents de les parròquies a l’arxiu de la diòcesi. Però la polèmica sobre l’anada dels fons de la prioral reusenca cap a Tarragona, per ser digitalitzats i quedar-hi físicament, aporta elements de reflexió. D’una banda, sobre on rau el valor de la documentació històrica de la parròquia, si en la informació que aporta el conjunt o en la singularitat de fer referència a uns personatges concrets. De l’altra, sobre la relació entre continent i contingut en el valor patrimonial. Un cop digitalitzada la informació, i posada a l’abast del públic a la xarxa, el valor patrimonial del paper escrit fa centenars d’anys, com a objecte, no desapareix. Però el seu ús es minimitza, perquè el coneixement que ens aporta és accessible sense necessitat de contacte físic. És evident que no cremarem els papers antics, com no es destrueixen les lloses de pedra pel fet que ja s’han transcrit les inscripcions que contenen. I també que no cal conservar a cada poble una col·lecció en paper del BOE. L’arxivística té els seus criteris. Però el debat emocional sobre els papers de la prioral fa evident que cal fer encara molta pedagogia.

Publicat a El Punt, 02/08/2010

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en patrimoni. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Papers d’església

  1. Montserrat ha dit:

    I tant! Cal molta pedagogia per explicar la contradicció en què es troben els béns patrimonials com aquests documents, entre la conservació (amb necessitats específiques) i la voluntat d’ubicar-los ben propers a la comunitat que els dóna valor.

    Una pedagogia que ha faltat en el tractament de molts mitjans, que n’han fet una bandera barata amb explicacions barroeres.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s