La formació dels membres dels grups de foc

Una de les conseqüències de l’aplicació de la directiva europea sobre pirotècnia és que els membres dels grups de foc han de ser «ciutadans reconeguts com a experts». Això suposa l’inici d’un procés de formació dels responsables de grup que hauran de tenir cura que els membres de la seva colla tinguin els coneixements bàsics per a l’ús del material pirotècnic que s’empra en les actuacions.

Probablement, a les persones que portem força temps en el món del foc festiu, tot això de la formació i dels ciutadans reconeguts com a experts ens pot semblar poc més que un tràmit, de dubtosa necessitat, obligat per la nova reglamentació. Certament, de festes i correfocs a Catalunya, se n’hi han fet molts, en els últims anys, d’acord a la normativa ja existent. Però com la directiva europea ja és en vigor i el govern espanyol l’ha aplicat en el seu reglamento, cal adaptar-se a la nova situació.

Segons ha informat el Departament de Cultura de la Generalitat, després de diverses reunions, celebrades els mesos de juny i juliol, on hi han participat representants de la delegació del govern espanyol a Catalunya, de la Direcció General de Protecció Civil, de la de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, de les associacions municipalistes –ACPC i FMC–, de l’associacionisme festiu –federacions de diables i dimonis, del bestiari i dels balls de diables centenaris amb parlaments– i del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC), s’ha consensuat el programa de formació que demanava la transposició de la directiva europea a la realitat catalana.

A la primera sessió que amb caràcter de prova pilot es desenvoluparà el proper dissabte 2 d’octubre a Barcelona, hi participaran uns cent diables d’arreu de Catalunya. La jornada s’ha organitzat en dos blocs clarament definits. El del matí, més genèric i teòric, que inclourà els següents temes: importància de la seguretat en el marc festiu de foc a Catalunya; aplicació de la legislació a l’organització de manifestacions festives amb pirotècnia; paper del responsable de grup; com transmetre la formació als membres de les colles, és a dir, els ciutadans reconeguts com a experts (CRE). Al bloc de la tarda, més concret i pràctic, es comptarà amb la presència de tècnics dels fabricants de productes pirotècnics que explicaran les condicions de transport i emmagatzematge, i també com realitzar els càlculs de seguretat. A petició de les colles hi haurà també un apartat que farà referència a la seguretat integral (creació de zones de seguretat) i a la casuística d’accidents. Per acabar es plantejarà la formació que hauran de tenir les colles infantils, que haurà de ser similar a la dels CRE, adaptada a la seva edat.

Personalment, he seguit el tema de ben a prop, participant en algunes reunions com a membre del consell assessor del CPCPTC i estic treballant en la preparació d’una part dels continguts d’aquest programa de formació. Considero que, ja que ens trobem on ens trobem i que cal treballar per assegurar el futur de les nostres festes amb pirotècnia, potser hem d’aprofitar aquesta formació –malgrat que pugui semblar, ho repeteixo, més obligatòria que necessària– per definir criteris, conèixer el marc legal en què es desenvolupen les nostres actuacions, definir millor les responsabilitats o saber amb quins materials treballem i com els hem de tractar. Tot plegat –encara que la motivació primera sigui una directiva que ens ha arribat des del desconeixement de l’especificitat de les nostres festes, i que ens ha obligat a mobilitzar-nos– pot acabar essent útil i positiu per al món del foc festiu.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a La formació dels membres dels grups de foc

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s