L’aplec de Montsant

L’aplec a Montsant (2009)

Aquest dimarts, 17 d’agost, es va celebrar, com cada any, l’aplec a l’ermita de la Mare de Déu de Montsant. Un centenar d’anys després de la seva instauració, l’aplec reuneix centenars de persones dels pobles de la rodalia –Albarca, Cornudella de Montsant, la Morera de Montsant i Ulldemolins–, però també d’altres poblacions, amb grups prou nombrosos –com en el cas de Riudoms.

L’ermita de Montsant, la dècada de 1960

Segons la memòria del poble, el costum de pujar a l’ermita de Montsant, el tercer dia de la festa major d’Albarca, començà cap al 1910. Des de 1835 –amb la desamortització dels béns de la cartoixa d’Escaladei– fins a l’entrada del segle XX, l’ermita havia estat abandonada com a indret de culte –la marededéu fou traslladada a la parròquia d’Albarca– i utilitzada com a corral de bestiar. Anteriorment, però, l’ermita ja havia estat malmesa. Segons unes notes de l’arxiu d’Ulldemolins, el 12 de desembre de 1810 «naren una partida a l’ermita de Montsant yls fugitius, des de les rocas feren alguns disparos contra els francesos, matantne alguns. Enrabiats arribaren a la ermita y ajuntant banchs y fustes dins de l’iglésia, hi pegaren foch. Tot lo de la iglésia se cremà, excepte la imatge de Maria».

Pujada a Montsant, un 17 d’agost del primer terç del segle XX

Cedida, cap al 1900, al poble per la propietària del terreny –la senyora de cal Rodés, de Cornudella– i retornada la imatge a la muntanya, es reprengué el costum de pujar-hi el 23 d’abril, diada de Sant Jordi, en compliment d’un vot de poble que encomanava els habitants d’Albarca a la protecció del sant contra les picades dels escorpins i els escurçons. El reusenc Francesc Gras i Elias publica, el 1910, D’Escornalbou a Escaladei, on anota, referint-se a l’ermita: «A l’enrunar-se Scala Dei caigué aqueixa ermita, l’imatge fou portada a Aubarca, i el santuari convertit en corral de bestiar. Més fa pocs anys que una de les dames més distingides de Cornudella, el redificà en part, tenint lloc una bonica festa popular.»

L’ermita, avui

Tot i que les pregàries i professons a l’ermita foren, al llarg dels segles, ben nombroses, la celebració del 17 d’agost no apareix mai a la documentació antiga, per tant, és ben possible que es tracti d’un costum iniciat a començaments del segle XX.

La mateixa història del santuari explica el poc ús de Montsant com a nom de persona. Consta documentat algun cop en temps medievals com a nom d’home, el 1485, però no en tinc notícies en època moderna ni contemporània. La persona més gran que hem conegut que portava aquest nom fou Montsant Argany Bessó, de cal Bonet, d’Albarca. Sembla que fou la primera noia a portar aquest nom al poble, ja al segle XX, després que l’ermita fou retornada al culte. No cal dir que la diada no apareix en cap santoral. Curiosament, a La Vanguardia del 17 d’agost de 1943 llegim «SANTOS DE HOY. Nuestra Señora de Montsant». Sembla que el costum l’onomàstica de Montsant el 17 d’agost neix de la celebració de l’aplec a l’ermita.

Onze Montsants, enguany, una en braços de la seva mare.

Des de fa bastants anys, aquest dia pujo a peu a la muntanya. Enguany no ho he fet per raons òbvies. El 1992 vam començar a fer la fotografia de les Montsants que s’aplegaven a l’aplec, foren tres. Enguany han estat onze. El nom és encara poc comú, però aquests últims anys han anat pujant cada 17 d’agost força nenes i noies que el porten. Els aplecs a les ermites han estat, des de fa segles, a més d’una expressió de religiositat popular, un indret de trobada entre el veïnat de les poblacions de la rodalia. Després de l’ofici, diversos grups de persones s’escampen pel bosc, al començament del barranc dels Pèlags, per quedar-s’hi a dinar.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a L’aplec de Montsant

  1. Retroenllaç: L’aplec a l'ermita de la Mare de Déu de Montsant. - alforjastark.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s