Festes amb grups de foc, enguany i sempre

Aquest estiu, com és habitual, els carrers dels nostres pobles i ciutats en festa s’han omplert d’espurnes i trons: seguicis i professons, cercaviles i correfocs, amb la participació de colles de diables i bestiari de foc. En molts indrets, amb la preocupació comuna de si l’any proper la festa es podrà celebrar de la mateixa forma o si es veurà afectada per la nova normativa. Efectivament, malgrat les pomposes declaracions del govern espanyol en el moment d’aprovar el Reglamento de pirotecnia y cartuchería, i el bon treball de les federacions de diables i bestiari, l’associacionisme municipal i la Generalitat, negociant com s’havia d’aplicar la Instrucció Tècnica Complementària 18, que concreta les actuacions dels grups de foc, queden encara molts dubtes per resoldre.

En primer lloc, caldrà que totes les poblacions on se celebren actuacions de grups de foc apareguin en un llistat, publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. Els ajuntaments, per tant, hauran de demanar aquesta inscripció. Per senzill que sigui el tràmit, l’experiència ens demostra que, de vegades, la resposta no és tan eficient. De ben segur que no cal preocupar-se aquí per les grans celebracions, amb ajuntaments potents al darrere, però no totes ho són…

En segon lloc, perquè caldrà que els participants en els grups de foc siguin reconeguts com a consumidors experts, fet que comporta un procés de formació i, sobretot, l’assumpció de responsabilitats per part dels caps de colla. El control sobre la venda, transport i emmagatzemament dels productes pirotècnics, a càrrec de la Guàrdia Civil, s’accentua i la seva manipulació a petita escala –per preparar les actuacions– pot esdevenir molt problemàtica. La celebració dels correfocs exigeix un seguit de documentació que inclou el reconeixement de la festa, de la personalitat jurídica dels grups de foc, integrats per membres reconeguts com a experts, amb la justificació que compten amb la formació adequada, la relació dels artificis pirotècnics a emprar, etc., i que ha de ser comunicada a –o explícitament autoritzada per– la Delegació del govern espanyol si en l’actuació es fan servir més de 50 quilos de matèria reglamentada. Per no continuar amb la participació de menors d’edat o la problemàtica que el Reglamento comportarà per a les manifestacions festives de participació individual, com algunes sortides tradicionals del ball de diables del Baix Camp.

No s’entén per què les cercaviles i correfocs seran més segurs l’any proper que enguany i, tot plegat, evidencia un cop més la voluntat de l’Estat de no renunciar a cap competència. També en aquesta bugada hem perdut uns quants llençols, aquest cop pel que fa a la nostra capacitat com a poble per organitzar la nostra festa. Sobretot quan la normativa pròpia –si més no, la del Principat– ha regulat amb prou eficàcia la celebració de cercaviles i correfocs en els últims anys. I cal recordar el total desamparament en què resten els grups de foc catalans dins l’Estat francès, amb la impossibilitat de desenvolupar unes pràctiques que els identificaven amb el conjunt del país.

I, més enllà de les bones paraules dels responsables polítics, la pràctica acabarà condicionant –a partir de com s’interpretin jurídicament els problemes que puguin sorgir– el desenvolupament de les nostres festes.

La concentració de colles de foc a Berga, el 7 de febrer de 2009, fou una fita quant a la mobilització en defensa de les festes amb foc.
A la fotografia, de Manel Carrera, actuació del drac petit de Reus a la plaça.

Mentre esperem com es concreta tot el tema del reconeixement de les celebracions que poden ser considerades culturals, tradicionals o religioses, cal insistir en algunes línies de treball per als propers mesos:

  1. La valorització patrimonial de les pràctiques festives en què s’empra la pirotècnia, donant a conèixer la seva història i tradició, però també –i sobretot– el seu valor social com a motor d’un potent associacionisme cultural i d’una manera de fer festa, de generar participació. Cal sensibilitzar el conjunt de la població i implicar-hi els ajuntaments, que són claus en la continuïtat de les festes amb foc. La divulgació i la presència als mitjans de comunicació són importants.
  2. S’ha d’aprofundir en el debat sobre les bones pràctiques dels grups de foc, més enllà de les formalitats legals. Cal ser conscients del que pertoca i no pertoca fer a les colles –que no són empreses pirotècniques de baix cost, per exemple–, definir els models d’actuació –la paraula ‘correfoc’ designa, avui, actes prou diversos– i el seu arrelament en cada indret. La tradició és, entre altres coses, el consens social sobre què es fa i es pot fer en cada lloc (que pot o no coincidir amb el que es fa i es pot fer a la població del costat) i ser conscients que les actuacions de qualsevol grup tindran incidència en el col·lectiu.

Així doncs, cal seguir atents, mobilitzar-nos quan convingui i transmetre a l’opinió pública, tants cops com faci falta, el missatge que aquest no és estrictament un debat sobre seguretat –a la qual no renunciem en absolut, entenent, però que la festa, com la vida mateixa, té els seus components de risc– i que el que ens hi juguem és la nostra manera de fer festa, emprant la pirotècnia per anunciar o tancar les celebracions, per donar relleu a moments claus de la festa o per jugar, com s’ha fet des de fa segles, amb el foc.

Anuncis

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular, les idees i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s