Aules digitalitzades

Avui les meves filles han retornat a l’Institut com ahir ho van fer altres estudiants d’ESO i la canalla de Primària. La notícia d’enguany, a banda d’algunes queixes locals sobre edificis que no són habitables o encara no existeixen, ha estat el canvi en el calendari escolar, amb la famosa setmana de descans que massa bé no se sap perquè ha de servir, i, sobretot, l’impuls definitiu a la digitalització de les aules, una mica limitada perquè la demanda ha desbordat l’oferta –faig referència, de memòria, a les declaracions del conseller Maragall– i ni han arribat tots els ordinadors, ni les condicions tècniques són òptimes a tots els instituts que han optat per la digitalització.

No negaré que considero que l’ordinador i la xarxa, eines amb què treballo força estona cada dia, constitueixen un recurs potent per a la recerca, l’aprenentatge i la difusió del coneixement. També són font d’entreteniment i, si voleu, forma de malbaratar el temps i l’existència, però ara canviaria de tema.

En tot cas, crec que les noves, i ja no tan noves tecnologies, són una eina ben útil per a l’educació. Però són només una eina. M’agradaria més, en aquest curs que ara comença, haver sentir parlar de continguts i projectes educatius, de vinculació de la secundària als centres generadors de coneixement, al foment dels recursos locals per al coneixement del medi o la interpretació de la pròpia història, del foment de la recerca front al mer aprenentatge de continguts preestablerts… Tot això, també en format digital i a partir de les possibilitats que ofereix la xarxa, és clar. M’han arribat només les queixes sobre les mancances en la formació del professorat, la poca oferta de continguts digitals o el fet que algunes editorials s’han limitat a editar en pdf els textos abans publicats en paper.

No dubto que hi ha experiències de treball magnífiques i ben consolidades en alguns centres públics. Però, en conjunt, a més de digitalització, ens caldria saber si comptem amb prou professorat en funció de les línies que té cada centre, si hi ha recursos per a una innovació educativa que no sigui només posar damunt la taula l’ordinador de sèrie amb els continguts de sèrie, si hi ha lloc per a l’experiència viscuda i la proximitat entre el mestre i l’alumnat, o d’atenció a la diversitat –és a dir, si els professionals treballen en les condicions adequades–, i un llarg seguit d’aspectes que tenen molt a veure amb la qualitat de l’educació, al començament d’un curs que comença amb més alumnes que mai.

Perquè de poc ens servirà ser el mirall d’Europa i de les altres comunitats autònomes –torno a citar de memòria el conseller–, de ser tan avançats que tenim un ordinador damunt de cada taula, si la qualitat de l’educació no va en augment. I em sembla que no anem bé. Educar ha estat la gran preocupació i el gran objectius dels moviments socials que han volgut transformar, a millor, la societat. La qualitat de l’educació pública és peça fonamental de tot projecte de progrés.

Li copio el final a l’amic Jordi Martí que, des de la pròpia experiència, acabava ahir un article al seu bloc, dient… i aquests són els d’esquerres.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en les idees, tecnologies i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Aules digitalitzades

  1. jordimartifont ha dit:

    Mentre a Finlàndia retiren els ordinadors de les aules coma substituts dels llibres i els donen l’espai d’opcionalitat que els correspon, aquí ara aribem al barranc i esperem que baixi lka riuada, tot i que troni no ens cal apartar perquè d’aigua no en baixarà, som elmillor país d’Europa i fan-àtics de Catalunya. No calen professors, calen ordinadors! és el crit del conseller i de la seva colla de xupons. País… Salut

  2. Retroenllaç: Instituts 2.0? | La Teiera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s