Antisistema

Després de la vaga del dimecres passat, alguns mitjans –TV3 al capdavant, en el seu magazine matinal– han iniciat una nova creuada. Més enllà del rebuig de la violència o de la denúncia de les actuacions d’unes persones concretes, l’ús de qualificatius com antisistema o alternatius serveix per criminalitzat tots aquells moviments que qüestionen l’ordre establert.

M’han resultat especialment patètiques les crides a la joventut esgarriada i l’autoflagel·lació d’aquells que, autodefinint-se com a antifranquistes «que van córrer davant dels grisos», han estat massa tolerants amb els moviments que qualifiquen d’antisistema. Però, sobretot, m’ha emprenyat la generalització contra els moviments socials no domesticats –a vegades, amb referències a sigles concretes– que ha impregnat les declaracions d’autoritats i dirigents polítics, reivindicant encara més poder per a la policia i criticant l’aparell judicial perquè encara garanteix massa els drets de la ciutadania. El missatge no pot ser més clar: les assemblees, els debats, els actes oberts al públic i la convocatòria descentralitzada de mobilitzacions, que impliquen milers de persones, poden ser accions preparatòries, pantalla i aixopluc de la violència que practiquen unes dotzenes. Tot això, il·lustrat amb unes imatges repetides fins a la paranoia, absolutament reals però en absolut reflex d’una realitat molt més àmplia que s’esdevesnia en el mateix moment arreu del país.

Ja se sap: o s’accepta el joc polític –per desacreditada que estigui la política– o es corre el perill de fer el joc als antistema i adobar, amb les crítiques a les desigualtats, la injustícia social o l’explotació econòmica, els esclats puntuals de violència. Si s’han de fer jornades per bastir alternatives socials i canviar el món, millor fer-ho en un centre cívic, amb permís i subvenció municipal.

Per cert, fa un any s’homenatjava Francesc Ferrer i Guàrdia com a pedagog d’idees avançades reconegudes arreu del món, assassinat pel poder després d’un judici injust, acusat d’haver instigat una revolta popular –la mal anomenada Setmana Tràgica–, després d’un intensa campanya mediàtica en contra seva per part de la premsa conservadora. Potser algun polític hauria de començar també a flagel·lar-se.

Anuncis

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en les idees, personal. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Antisistema

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s