Els problemes amb Hisenda (de la rifa de Tots Sants)

En l’actualitat, la rifa de panellets i confitura és un costum que caracteritza la celebració de Tots Sants a Reus i que diverses entitats mantenen més per tradició que pels beneficis econòmics que els pugui reportar. Efectivament, el cost dels productes i la pròpia dinàmica de la rifa la fan una activitat poc rendible econòmicament, tot i que prou interessant com a mitjà d’obrir les portes de les entitats a la ciutadania i gaudir d’una diada de festa.

Al tombant de 1900, però, les rifes de dolços i altres productes, acompanyats d’objectes decoratius, monedes o bitllets de loteria, eren habituals en la majoria de cafès, societats i establiments de pastisseria a Reus i en altres poblacions. L’èxit d’aquestes rifes, que com altres pràctiques populars no eren autoritzades per part de la Hisenda pública, que controlava de les loteries, va acabar provocant l’actuació enèrgica de les autoritats. Quan a Reus ja es venien les butlletes per a algunes rifes, a A La Vanguardia del 25 d’octubre de 1903 hi llegim, per exemple, que «el delegado de Hacienda [de Tarragona] advierte que se formará expediente por defraudación contra los cafés y confiterías que hagan rifas por Todos los Santos». Pocs dies abans, el mateix delegat havia prohibit el sorteig d’un corder en un espectacle de circ a Tarragona i també havia multat altres rifes d’imatges religioses que organitzava alguna confraria.

Aquesta amenaça provocà una ràpida reacció a Reus per tal d’evitar la desaparició de les aleshores ja tradicionals rifes de panellets i confitura. I en els dies següents la premsa explica que les rifes s’autoritzen. El Diario de Reus ho fa així:

«Ha obtenido una satisfactoria solución, de confomidad a las aspiraciones
de este vecindario, el asunto relativo a la tradicional rifa de confituras
en los Cafés y Sociedades recreativas de esta ciudad, costumbre que viene
siguiéndose desde inmemorial tiempo y cuya interrupción se daba ya, en
este año, como cosa segura, á virtud de órdenes superiores.»

Després d’una reunió amb l’Ajuntament, i aprofitant l’estada a Madrid del governador civil, l’alcalde fa gestions davant el ministeri. El 27 d’octubre, el diputat republicà Mayner té una entrevista amb el ministre d’Hisenda a Madrid per tal que es permetin les rifes reusenques. Des de Madrid, el subsecretari d’Hisenda telegrafia a Tarragona perquè s’autoritzi aquesta pràctica tradicional. El diari reusenc es desfà en elogis a les autoritats –de l’alcalde al ministre–, «pues gracias al tacto de éstos, haciéndose cargo de los límites que alcanza la rifa de confitura en aquel señalado día, se ha impedido la interrupción de una de las pocas cosas que van quedando, de las muchas que fueron ‘Cosas de Reus’».

I afegeix: «Para conocimiento de los interesados tenemos la satisfacción de hacer público que las gestiones de nuestra primera autoridad civil no se han limitado a  las rifas que se celebran en Reus, sino que se han hecho extensivas a esta capital y demás pueblos de la provincia que de tiempo inmemorial tienen costumbre de celebrarlas. Estos sorteos constituyen ya algo clásico entre nosotros y considerado como inherente á la fiesta de Todos los Santos.»

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Els problemes amb Hisenda (de la rifa de Tots Sants)

  1. Retroenllaç: A Tarragona rifaven marededéus | La Teiera

  2. Retroenllaç: La confitura i l’ambició reusenca | La Teiera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s