Les rifes de Tots Sants a Catalunya

Explica Joan Amades que, per Tots Sants, els cafès preparaven taules molt ben parades, amb profusió de plats plens de panellets i fruita confitada, tots ben embolicats. Anaven rifant-los, tot procurant refer els de la taula perquè aquesta fes sempre goig i convidés a prendre part a la rifa. També els pastissers organitzaven les seves pròpies rifes, i anota que hi havia rifaires particulars que, a Barcelona, posaven les seves taules en diferents indrets de la ciutat per rifar plats de panellets i també pollastres, utilitzant cartes com a mitjà d’efectuar el sorteig.

Efectivament, el costum de rifar panellets, dolços i altres productes de menjar, a les pastisseries i cafès, amb motiu de la diada de Tots Sants, fou comú a diverses poblacions. Si més no, ben comú al Camp de Tarragona o al Priorat. Tal com comentava en un article anterior, quan el 1903, des de Reus, es van fer gestions davant el ministeri d’Hisenda per evitar la prohibició de les rifes reusenques, aquestes es van fer extensives als «demás pueblos de la provincia que de tiempo inmemorial tienen costumbre de celebrarlas».

Valeri Serra i Boldú, al seu Calendari Folklòric d’Urgell (1914), afirma que el primer de novembre «los confiters de Cervera, avui al fer-se fosc taules de dolços i ‘migetes’, fent-ne rifa sorollosa», un costum que seguia vigent el 1925, segons anota La Vanguardia:

«La festividad de Todos los Santos se ha visto muy animada, debiéndose parte de dicha animación a la función teatral representada en el Teatro Principal por el “Grup Artístic Català” […] y después a la típica ‘rifa de panellets’ que, desde hace muchos años, viene celebrando la confiteria ‘Forn de Madona’.»

A la dècada de 1920 es feien rifes per Tots Sants a Igualada. També se n’havien fet a les societats de Falset. I, al Baix Camp, a Almoster, a començaments de la dècada de 1930, l’ Ateneu Agrícola organitzava la rifa de panellets i confitura. A la Selva del Camp, el costum arribà fins als anys setanta del segle XX.  El 1924, La Vanguardia explica:

«En cafés y pastelerías verificóse el acostumbrado sorteo de ramilletes y ‘panellets’. En el Sindicato Agrícola salieron premiados los números 490 y 320. En la primera suerte había un obsequio, además de la figura, champagne y confitura, de cuatro décimos de la Lotería Nacional, del día 12 de Noviembre.»

Rifa a la Selva del Camp. Foto: Botanch, publicada a Joaquim M. Masdeu, Calendari festiu de la Selva del Camp (Reus: Carrutxa, 1998)

El mateix diari explica de Torredembarra, el 1932:

«La fiesta de Todos los Santos se celebró en esta villa […] Por la noche, de siete a ocho de dicho día y como tradición de esta villa, la plaza del Doctor Robert se vió invadida de público para tomar parte en varios establecimientos en la “rifa de panellets”, habiéndose expedido unos quinientos platos.»

En el cas de Tarragona, sembla que les rifes van ser molt populars al segle XIX, però que es van deixar de fer abans del 1900. En les protestes que el 1903 aixeca el fet que es permetessin les rifes reusenques es fa referència a aquest costum com una pràctica desapareguda. El Diario Mercantil de Avisos y Notícias de 30 de novembre de 1857 explica:

«Como se halla próximo el día de Todos los Santos, se van adornando los aparadores de la confiterías con todo lo que es capaz de llamar el apetito. En casi todos los cafés se presentará este año, según es costumbre, un ramillete. De modo que los aficionados hallarán todo lo necesario y conveniente para soltar los cuartos y llevarse los platos, si es que aciertan los números premiados.»

Les notícies a la premsa tarragonina del segle XIX ens parlen de rifes de dolços i tota mena de queviures. Per exemple, al Diario de Tarragona, el 1865, s’anuncia:

«En la fonda de París, el dia de Todos los Santos habrá una espléndida mesa con un abundante surtido de fiambres para rifar, compuestos de pavos asados, jamones en dulce, galantinas-truffé, lenguas a la Suiza, pasteles de liebre, bulvanes de perdices, ramilletes, pastas de varias clases, vinos del país y estrangeros.»

O aquesta del primer de novembre de 1870 a El Tarraconense:

«Hoy, a consecuencia de ser la fiesta de Todos los Santos es el día destinado en los cafés, fondas y confiterías para la rifa de manjares delicados y botellas de vinos y licores de diferentes clases. Todos los establecimientos de esta ciudad suponemos rivalizaran en esplendidez y abundancia, podiendo citar el del Sr. Soler, dueño del café del Teatro, de quien sabemos tiene dispuesta una espaciosa y bien adornada mesa con jamones en dulce, pavos rellenos, perdices, pollos, botellas de licor y abundantes platos de dulces, así como también algunos ramilletes y objetos de capricho, que no dudamos llamarán la atención de nuestros lectores, a quienes aconsejamos visiten dicho establecimiento, seguros de que á la vista de tan excitantes objetos caerán en la tentación de probar fortuna.»

També sovintegen doncs, a l’igual que a Reus en la mateixa època, les notícies de la rifa de ninots mecànics i altres figures com a objectes destacats. Per exemple, la d’un «mono fumador» el 1885 o la d’un pallasso mecànic el 1891. El Diario de Tarragona del 31 d’octubre de 1894 explica:

«El dueño del café del Centro, señor Punsoda, ha recibido directamente de París una figura mecánica nueva en su género, titulada ‘Pierrot qui parle’ o sea, serenata a la luna, la que está destinada a la tradicional rifa del día de Todos los Santos.»

A Castellvell del Camp, l’associació «El Rajoler» va recuperar la rifa l’any 2008. Si teniu més informació sobre aquestes o altres poblacions, us agrairé els vostres comentaris.

[Fonts: bibliografia esmentada i hemeroteques digitals de La Vanguardia i de la Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona]

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s