Mirar cap a una altra banda

Ahir al vespre va tenir lloc a la plaça del Mercadal de Reus una concentració en solidaritat amb el poble sahrauí. Del Tibet al Sahara, els exemples de com els governs democràtics i pretesament defensors dels drets humans –com l’espanyol– miren cap a una altra banda en la condemna de la repressió o el genocidi, quan es tracta de preservar els interessos comercials i les estratègies geopolítiques, són nombrosos. El cas del Sahara ens és més proper per la responsabilitat que el govern espanyol va tenir en la nefasta descolonització del territori i també per la solidaritat –alguns diran que paliativa– que des de Catalunya es manté amb els refugiats sahrauís.

El paper de l’actual govern, que es diu d’esquerres i socialista, i que quan li convé fa bandera de la solidaritat amb els pobles, és vergonyós. La patètica intervenció de la ministra espanyola d’afers exteriors demanant informació independent, quan el Marroc no permet l’entrada de la premsa al territori, culmina un seguit d’actuacions d’un PSOE diposat a cremar fins a l’última brasa de la dignitat que li aportava el seu passat com a partit solidari amb els oprimits d’arreu del món.

El passat també ens mostra com la pràctica de mirar cap a una altra banda fa temps que es ben pròpia de les democràcies europees. No es pot entendre la barbàrie del nazisme sense reflexionar sobre el paper de la resta de països en la seva expansió. Cal recordar, potser, el trist paper de governs com el de França o la Gran Bretanya respecte a la legítima República espanyola durant la Guerra Civil mentre els sublevats rebien l’ajut del nazisme i del feixisme.

De feixisme i de nazisme es va parlar al Centre de Lectura en l’acte de presentació de la plataforma «A Reus, primer les persones. Unitat contra el feixisme i el racisme», amb una xerrada a càrrec de David Karvala. Intervenció didàctica i entenedora sobre la realitat d’un feixisme creixent que ha desat a l’armari les aparences del passat, símbols o uniformes, i diversifica el seu odi xenòfob dels jueus als immigrants i especialment a les persones procedents de països musulmans. Un feixisme que s’alimenta de la crisi econòmica i de la desconfiança ancestrals vers els altres, repetint mil cops tòpics i mentides fins aconseguir que s’acceptin com a mitges veritats, que fa de la «defensa dels nostres» la versió actualitzada de la superioritat racial que va conduir a la barbàrie a la primera meitat del segle XX. Feixisme que té la seva màxima expressió, avui i aquí, a Plataforma x Catalunya i que arrossega cap a posicions cada cop més ultradretanes al Partit Popular.

Unitat contra el feixisme vol dir resposta conjunta de la la societat, de denúncia i mobilització constant, contra totes les seves manifestacions, en la política i en la vida quotidiana. Cal treballar constantment per evitar que els discursos populistes i la demagògia cirscumstancial arrelin entre les classes populars. Cal recordar el passat i explicar, sense embuts, on porta el feixisme. Avui diuen que volen expulsar els immigrants, que no hi cabem tots. Demà, quan es constati que l’economia continua necessitant mà d’obra per cobrir llocs de treball, potser proposaran mantenir-los tancats, sense drets ni assistència sanitària, i només deixar-los sortir per anar a treballar. Les imatges del gueto de Varsòvia que podíem veure en la recent edició del Memorimage ens recorden que la brutalitat humana no té límits. Però ens han de fer pensar que aquesta és possible si, mentre uns l’exerceixen, altres miren cap a una altra banda.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en les idees. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s