El rei de la fava

La tradició té, moltes vegades, viatges d’anada i tornada, pràctiques que són força antigues i que desapareixen per retornar després, a vegades, importades d’altres indrets.

El tortell de Reis ens pot servir d’exemple. Pràctica antiga, medieval, la seva popularització actual és relativament recent. El costum –actualment, molt afavorit per l’homogeneïtzació de les tradicions– vincula la festa dels Reis al cicle hivernal. Es tracta d’un pastís de forma circular, farcit, segons el gust de cada indret, de massapà, cabell d’àngel, confitura…, i que sol portar fruita confitada, pinyons o trossos d’ametlla al damunt. En el seu interior s’hi troben petits objectes, figuretes –com a mímin, la d’un rei– i una fava.

La tradició contemporània afirma que qui troba la figura del reiet és coronat rei de la vetllada. I, de fet, en els tortells s’hi posa una corona de cartró amb aquesta finalitat. I aquell que rep la fava paga el pastís. Generalment, però, no es fa ni una cosa ni l’altra. La coronació implica poc poder efectiu i el tortell sol estar pagat en arribar a la taula.

S’ha perdut el record d’antigues celebracions on es triaven reis dels infants i fadrins, cerimònies d’inversió que possibilitaven la subversió controlada de l’ordre establert durant uns dies. Des dels clàssics –les festes romanes on els esclaus esdevenien lliures per un temps– fins a la nostra tradició popular –reis motxos o moixons, folls o el rei moro dels fadrins reusencs del segle XVI–, hi ha dotzenes d’exemples de personatges tradicionals que eren investits d’un poder temporal. Entre aquests hi trobem el costum del rei de la fava, bàsicament infantil, però que en alguns indrets es confongué o superposà a d’altres reis dels joves.

Faves de tortell de Reis

Explica Amades que, antigament, hi havia el costum que cada cop que el rei de la fava bevia, tots els de la taula havien de cridar ben fort: «—El rei beu, el rei beu!». També tenia la potestat per escollir una reina entre les noies que formaven part de l’àpat. Si quan el rei o la reina bevien hi havia algun membre de la taula que es descuidava d’aclamar-los, era castigat, embrutant-li la cara, per exemple, amb carbó de la llar de foc o de l’estufa. De ben segur, els reis fadrins de la festa haurien imposat altres mesures força més engrescadores.
Que el rei de la fava era qui representava la família en l’adoració a l’infant Jesús, a l’ofici de la diada. I que el padrins regalaven als seus fillols el tortell.

Sembla que el costum va arrelar a Catalunya ja entrat el segle XX. Alguna referència a la premsa ens ho indica. Per exemple:

«Hoy se celebra la fiesta tradicional de Reyes, fiesta de familia y de alegrías íntimas. De pocos años a esta parte se ha extendido mucho su celebración, introduciendo en nuestras costumbres la utilización , en tales solemnidades del popularizado gateau des Rois o pastel de Reyes si queremos decirlo en castellano, lo que es preferible […] El pastel de Reyes, o roscón de Reyes, como se llama en Madrid, es una especie de galleta que hay costumbre de comer en família el día de Reyes, y en la cual se ha introducido una haba, que da a quien le toca en el pedazo que se le sirve, de aquella el reinado de la fiesta»

(La Vanguardia, 6/1/1917).

A la dècada de 1910 alguna pastisseria promocionava el productes anunciant que, dins els tortells que havia elaborat, hi havia alguna moneda d’or de 25 pessetes. En l’actualitat hi ha un considerable interès col·leccionista –la favofília– pel que fa a les figuretes que surten al tortell de Reis.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a El rei de la fava

  1. spalomar ha dit:

    Us deixo un enllaç que us pot interessar sobre la recuperada pràctica d’escollir un rey de la faba a Navarra.

    http://www.euskomedia.org/aunamendi/101912

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s