El patrimoni inabastable

«El patrimoni etnològic és inabastable. Tanmateix, des de fa un segle i mig hi ha un interès creixent per conèixer-lo i sistematitzar-lo perquè, a poc a poc, també l’hem considerat una part rellevant de la nostra memòria col·lectiva, testimoni d’un temps i una comunitat que ens explica com som i fins i tot ens projecta en el futur.»

Així presenta Ramon Fontdevila, com a director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, el tercer volum de la col·lecció «Materials d’etnologia de Catalunya», dedicat a la metodologia de recerca etnològica. Certament, el patrimoni etnològic és  tan ampli com ho és el patrimoni. La perspectiva etnològica situa objectes i pràctiques culturals, creences i tècniques de treball en el context d’unes formes de vida que, del passat al present, evolucionen constantment.

Aquest no és només, però, un llibre de reflexions teòriques. A cura de Manel Català Viúdez, el llibre és un manual de propostes sobre la recerca etnològica, a partir d’una experiència, la de l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya, que ha servit per definir criteris i pautes de treball.

Hi trobareu aportacions sobre l’enregistrament d’entrevistes, la gestió dels materials sonors i audiovisuals, la fotografia etnogràfica –en definitiva, sobre el treball de camp, com a part central de la investigació–, sobre les fitxes d’inventari dels elements del patrimoni etnològic, les bases de dades o les normatives sobre la propietat intel·lectual i els drets d’autors referents als treballs de recerca, per acabar amb la difusió de la recerca i la seva aplicació.

De ben segur algunes indicacions tècniques o suggeriments de programari necessitaran ser revisades ben aviat, però hi ha consideracions que són importants, més enllà dels recursos tècnics. Per posar només exemple, les de Yolanda Bodoque o Montserrat Soronelles respecte a l’anàlisi de continguts, conscients que la transformació de la informació obtinguda mitjançant entrevistes en documents orals –la feina de transcriure engresca poc– és un procés gens neutral que permet i condiciona l’anàlisi posterior.

Orientat, principalment als programes de recerca de l’IPEC, el manual és útil com a proposta de sistematització de qualsevol recerca etnològica. Un llibre, per tant, que pot ser útil i aportar idees, més enllà de la seva funció de definir els criteris amb què s’han de presentar els materials, resultat de programes o beques de recerca, al CPCPTC.

Metodologia de recerca etnològica
Edició a cura de Manel Català Viúdez
Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, 2010

Anuncis

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en patrimoni, publicacions. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a El patrimoni inabastable

  1. Retroenllaç: Nusos de xarxa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s