La Marina Reial (de S.M. Carnestoltes)

Una de les temàtiques que més sovinteja entre les carrosses que participen en els carnavals reusencs del segle XIX i primer terç del segle XX és la de les representacions de vaixells. Fragates de guerra, naus medievals o góndoles venecianes, són comunes a tots els grans carnavals. Entre aquestes, la Barca –durant molts anys a càrrec de la societat El Círcol– fou la més popular.

La Barca d’El Círcol, el 1908 (E. Puig, col·lecció personal)

Surt, per primer cop, el 1862 i el 1863 s’anuncia com una «fragata de guerra perfectamente enjaezada y armada». El fet de referir-se a la barca com una nau de guerra és habitual. Un dels trets que caracteritza aquesta embarcació carnavalesca és la d’incorporar un canó festiu i anar disparant salves a tort i a dret: «la linda fragata, que con frecuencia saludaba a los espectadores con algunos disparos de artillería» (1865). El 1864 ja té el primer dels molts noms que rebrà, Emília.

La societat El Círcol va adquirir la barca –no sabem si la mateixa que havia participat en els carnavals d’anys anteriors– el 1871. La seva primera sortida fou accidentada ja que, el diumenge, es va trencar l’eix de les rodes del davant. Un cop arranjada, va participar en la desfilada prèvia a la ballada de les danses a la plaça del Mercadal. Durant el recorregut trenca un fanal, en una cantonada del raval de Santa Anna. Aquell any, les anotacions a la premsa la denominen ‘Marieta’. L’any següent surt una góndola. Aquest també serà un motiu recurrent en les carrosses del carnaval reusenc, però aquest cop sembla que es tractava de la mateixa embarcació amb una altra decoració.

A partir d’aquest moment, la barca fou la carrossa habitual de la societat El Círcol, sempre que aquesta entitat participa en els actes de carrer. El 1881 tingué lloc un desgraciat accident que va restar en la memòria col·lectiva de la ciutat. La barca va atropellar una criatura. Aquest és un testimoni del moment, escrit al dietari de Josep Pérez i Martí, Sucesos ocurridos en la ciudad de Reus (1868-1897):

«Se hizo carnaval y salió la Barca como los demás años con mala suerte para un niño. El martes por la tarde, al tiempo de salir la barca de la plaza de Prim, un niño se metió, sin verlo nadie, debajo de la barca a cojer un confite y las cajas que lleva para contrapeso le cojieron y le partieron todo el trasero y parte de la espalda. A los gritos del niño paró la barca y ya no salió en toda la fiesta, dicho niño lo trajeron a casa de la ciudad, los médicos le cosieron pero a las 24 horas falleció. Tenia 9 años de edad. Los que iban en dicha barca le hicieron un entierro general costeado por ellos y le acompañaban más de 300 personas.»

El 1882, batejada com a Olimpo, va tornar a la festa. El 1886 no hi hagué gran carnaval, però finalment va sortir la barca, el dimarts, aquest cop per iniciativa del Cafè de Paris. L’any següent, la gent esperà la seva sortida endebades.

Galió. Carnaval de 1908 (E. Puig, col·lecció personal)

Sembla que no va reaparèixer fins al 1893, en el darrer gran carnaval del segle XIX. El 1908 hi hagué barca, de la societat El Círcol, i nau medieval, amb els almogàvers del Foment Republicà Nacionalista.

Tornà a sortir el 1916, segons una notícia del Diario de Reus, «transformada y adornada en góndola veneciana». Les imatges conservades de la festa fan notar que hi hagué dues embarcacions diferents.

Góndola, davant la societat El Círcol, a la plaça de Prim (Arxiu Municipal)

Les góndoles eren, com ja s’ha dit, una altra carrossa prou comuna en els carnavals de Reus. Sabem de la seva aparició en diferents anys molts cops per iniciativa particular. El 1919, sortí una góndola i la tradicional Barca.

Barca «Bassa Nova». Carnaval de 1979 (Arcadi Vilella)

Esmentem finalment que, amb la recuperació de la festa al carrer, el 1978, la barca tornà a sortir alguns anys en les desfilades del carnaval de Reus. Aquesta era la Bassa Nova, que havia participat diversos anys a la batalla de confeti de la festa Major de Sant Pere.

En aquesta filmació del carnaval de 1908, es poden observar, al final, el Galió i la Barca en moviment:

CARNAVAL DE REUS, 1908 from festesreus on Vimeo.

Aquesta entrada és un resum d’un article que podeu llegir a FESTESREUS

Anuncis

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a La Marina Reial (de S.M. Carnestoltes)

  1. com sempre un fantàstic post i molt ben documentat, gràcies !!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s