Diables i pirotècnies

Altres cops he parlat del paper significatiu de les empreses pirotècniques reusenques en la consolidació del model històric de ball de diables de participació individual. El fet de deixar els vestits de diable a canvi de l’adquisició d’una determinada quantitat de carretilles va permetre, de ben segur, que molts pobles del Camp, la Conca, el Priorat, i encara de comarques més allunyades, comptessin amb la presència més o menys sovintejada de diables a les seves festes majors.

Aquesta és una pràctica que tenim ben documentada a la segona meitat del segle XIX, sobretot, gràcies als anuncis a la premsa local dels fabricants i venedors de productes pirotècnics. Una manera de fer que ens mostra com la cultura que anomenem tradicional es vincula, més enllà de components simbòlics, a l’economia. Fer ball de diables és un recurs festiu a l’abast de moltes poblacions.

Un primer cop d’ull a la documentació recuperada de la Pirotècnia Espinós –correspondència d’un breu període de temps– ens ha aportat una notícia prou interessant que referma aquesta vinculació, ja ben entrat el segle XX. En una carta des de la Pobla de Montornès, del 29 de març de 1926, després de fer referència a l’encàrrec del castell de focs, hom demana més vestits de diables i carretilles per a la festa: «ara ens convé dos vestits més de diable i 25 carretilles, pot donar-ho al recader que ho deixi a l’estació per a ent[reg]ar-ho a mi».
L’empresa pirotècnica tenia cura, doncs, de facilitar –potser llogant-los a cal Mallorca, al carrer Ample, ben a prop d’on tenia un taller de confecció de guarniments i productes per a les festes– els vestits de diables junt amb les carretilles.

D’altra banda, una anotació sobre la carta ens permet saber el cost el 1926: les 25 carretilles, 9 pessetes i cinquanta cèntims; el lloguer dels dos vestits, un duro. I l’embalatge, cinquanta cèntims més.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Diables i pirotècnies

  1. Retroenllaç: Coeters i indústries pirotècniques a Reus | La Teiera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s