Retallades (també al Parc Natural de Montsant)

Avui, El Punt informa que les retallades del govern han tocat de ple el Parc Natural de la Serra de Montsant. Després d’unes reeixides jornades sobre la ramaderia a la Mediterrània que van comptar amb una notable participació i un alt nivell en les intervencions, d’un dia per l’altre el parc s’ha quedat sense responsable directe amb motiu del cessament sobtat de la seva directora, Neus Miró. Si la retallada pressupostària era previsible, la retallada personal deixa el Parc Natural en una situació ben difícil pel que fa a la seva gestió quotidiana.

Efectivament, més enllà dels diners –que sempre fan falta–, el paper de les persones amb dedicació i voluntat de treball és clau en la consolidació dels projectes. En pocs anys de funcionament del Parc, Neus Miró, partint d’un context de conflicte –que l’afectà en persona– ha impulsat un ens de gestió del territori tot aconseguint la implicació i la complicitat d’agents diversos, de vegades amb posicions ben contraposades: ajuntaments, associacions locals i entitats que treballen al territori. Hi ha moments en què el cost de les retallades en personal –quan s’eliminen comissions de servei o no es cobreixen places– pot afectar tant o més la bona marxa de les institucions que la disminució en el volum de recursos. Neus Miró ocupava des de feia vuit anys les funcions de direcció, en categoria de tècnica interina, una plaça que ara ha estat reclamada.

No puc parlar del conjunt d’actuacions que ha desenvolupat el Parc en aquest anys. I només, per experiència pròpia, faig referència a la tasca de coneixement i divulgació del patrimoni cultural vinculat a la serralada i als pobles. Estudi dels elements materials que hi ha la muntanya que reflecteixen l’activitat humana, entrevistes a la gent gran, treball de camp acompanyats dels veïns, dotzenes de xerrades de divulgació –cada estiu, a cada poble i en altres moments– participació en jornades, preparació d’exposicions, publicacions…

En una comarca amb nuclis de població petits i sense grans equipaments, amb recursos limitats, la col·laboració, les implicacions personals i la voluntat de tirar endavant els projectes esdevenen el motor i la justificació dels bons resultats. Canviar de sobte la persona que hi ha al davant –i al costat i on fa falta– del Parc no és una simple qüestió tècnica o d’estalvi de diners, és un atac directe a una manera de treballar, a un equip, a una xarxa d’implicacions voluntàries des dels pobles, sense la qual no s’explicarien les fites aconseguides.

El Parc Natural de la Serra de Montsant ha estat i és una peça clau en el futur del Priorat i de les nostres comarques. Des de la Junta Rectora del Parc, des dels ajuntaments i des de l’equip de treballadors s’ha demanat al Departament una solució que contempli la realitat i la feina realitzada. Cal fer-ho igualment des de la societat civil. Ens hi juguem el futur d’una eina valuosa de conservació, gestió i dinamització del territori.

Anuncis

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en patrimoni. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Retallades (també al Parc Natural de Montsant)

  1. Martell de Reus ha dit:

    Encara pitjor ha estat pel Parc Natural de les Muntanyes de Prades que ni tan sols ha estat creat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s