La força de les velles fotografies

Ahir es va inaugurar, a Cornudella de Montsant, l’exposició «La mirada del temps», una proposta interessant fruit dels tallers de recuperació d’imatges antigues que ha coordinat –a Cornudella i a altres pobles del Priorat– Montserrat Solà. Del passat al present, les imatges en blanc i negre aplegades de fons familiars es presenten junt a les realitzades en l’actualitat per Sandra Bertal, que ha dissenyat també el cartell de la mostra.

Un treball acurat, en la selecció dels continguts i la recerca de l’enquadrament adequat, que fa del temps la principal variable que explica les transformacions. Les imatges fotogràfiques antigues tenen, sens dubte, molta força per elles mateixes. Ens mostren detalls de la vida quotidiana, de les feines, dels mitjans de transport, dels edificis. «Els carrers sense asfaltar, els carros i tartanes com a mitjà de transport habitual conviuen amb l’arribada del cotxe de línia a la població o bé amb la construcció de nous edificis que avui en dia han esdevingut patrimoni, com el Celler Cooperatiu modernista», com anota la presentació de la mostra.


Hi ha indrets que han canviat molt poc i altres, molt

El contrast amb el present, explícit en la proposta, permet també reflexionar sobre l’oportunitat dels canvis urbanístics i les transformacions que ha comportat el pas del temps, sobre els canvis estètics i en les formes de viure el carrer, sobre les prioritats de l’espai públic…

La força de les foografies antigues rau també en la seva capacitat d’evocació. De mostrar allò que no hi surt a partir del record que dibuixen. Ahir, tot mirant l’exposició, l’Àlvar i la M. Teresa recordaven un moment difícil de la seva infància, quan el poble va ser bombardejat els darrers dies de la Guerra Civil a les nostres comarques. No hi ha cap fotografia d’aquells moments, però sí de les cases que van ser enrunades per les bombes.


Mirant les cases d’un carrer es pot recordar qui hi va viure o com van desparèixer (Cedida per Hèctor Eduardo Miró)

Les fotografies antigues tenen, en una societat que canvia –i encara més en una que ho fa tan ràpidament com la nostra–, un atractiu innegable. Entre el romanticisme i la ciència, entre l’art i la història, sovintegen els reculls, exposicions i publicacions, i són motiu d’aproximacions diverses que fan palesa, moltes vegades, la confrontació –no sempre ben resolta– entre el document, o el testimoni gràfic, i l’estètica de l’objecte artístic.
En la línia de treball de Carrutxa, que ha col·laborat amb l’Associació de Dones de Cornudella en la realització de l’exposició, «La mirada del temps» és, com els tallers de fotografia, el resultat d’una voluntat de coneixement del passat que no defuig, ans al contrari, estimula la reflexió sobre el present.


L’acte d’inauguració va comptar amb una nombrosa presència de públic

Anuncis

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en memòria, patrimoni i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s