Fotògrafs de Riudoms

No cal insistir en l’interès dels reculls d’imatges com a font del coneixement del passat. Fotògrafs de Riudoms en el primer terç del segle XX és un bon exemple d’aproximació a la història gràfica d’una població, resultat d’una recerca que té el seu esperó d’arrencada, com s’explica en la introducció, d’una secció de la revista L’Om amb un títol prou explícit: «Sorpreses de calaixera». Efectivament, les calaixeres, les caixes de sabates o de galetes, són, com s’ha constatat repetidament, espais de conservació d’un patrimoni sovint menysvalorat, d’imatges on hi apareixen persones conegudes i no tan conegudes, escenes de la vida familiar o celebracions col·lectives. Imatges que adquireixen tot el seu valor quan s’estudien i es relacionen amb l’experiència viscuda i el passat documentat.

El llibre ens aproxima als fotògrafs riudomencs –i a d’altres que van fer de la vila objecte de la seva mirada–, dels quals n’anota les dades biogràfiques i també les circumstàncies que han motivat la seva inclusió al treball. El llibre ens mostra els indrets de la població –a l’època, la cinquena més poblada del Camp–, la plaça de l’Om, la de Sant Antoni, l’entorn de l’església o el seu interior. Imatges on predomina la quotidianitat i també de festa –experiència col·lectiva sempre atractiva al fotògraf–, amb les professons de Setmana Santa o les celebracions d’altres moments de l’any. En aquest àmbit –si em permeteu l’especial interès personal– destaquen algunes petites joies, com un ajuntament dels Sants Innocents o un cantador de romanços que narrava la truculenta història de la Sebastiana del Castillo. O les carrosses de la festa, extraordinària, de Sant Sebastià de 1919. Totes elles ben documentades, a l’igual que les que fan referència als altres àmbits de la vida al poble o al camp,  amb notes històriques que contextualitzen les imatges.

Un excel·lent recull, doncs, amb una bona recerca que no oblida la selecció de la memòria que, inevitablement, genera la fotografia. «No és casual que la majoria d’autors, sobretot els afeccionats, pertanyi a la classe acomodada. Una càmera i el seu manteniment eren un entreteniment car, reservats a les famílies consumidores de productes de luxe. Aquest fet fa que el fotògraf capti les senyes d’identitat de la classe a la qual pertany i, així, predominin les escenes de lleure i esbarjo que transmeten una falsa sensació de cohesió social que amaga conflictes i mancances que s’activaran amb la virulenta Guerra Civil.» I, malgrat tot, el recull d’imatges ens apropa a moltes persones i a escenes d’una vida diària on els protagonistes són la gent del poble. D’un municipi «que viu convulsionat encara pels efectes de la fil·loxera, que sobreviu a cops d’aixada donats per mans aspres, aterrossades, a la recerca constant d’una aigua que vivifiqui els camps […] esbalaït amb la màgia dels nous invents: l’electricitat, l’automòbil, el cinema…». Un poble del Baix Camp que ara podem conèixer millor gràcies a aquesta publicació, a càrrec de Joan Torres i Josep M. Mas, amb la col·laboració d’Emili Bertran, Mateu Salvat i Joan Salvadó.

Joan Torres Domènech, Josep M. Mas Gispert
Fotògrafs de Riudoms en el primer terç del segle XX
Riudoms: Associació Cultural Amics de l’Om, 2011

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en patrimoni, publicacions i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Fotògrafs de Riudoms

  1. Retroenllaç: La terrible Sebastiana | La Teiera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s