Els batallons de treballadors

Aquest mes de maig, l’Arxiu de Reus ha programat –dins del cicle «El document del mes»– una conferència de Sabí Peris, arxiver comarcal del Baix Camp, sobre els batallons de treballadors a les nostres comarques en la immediata postguerra.

Primera pàgina d’un full de control. Batalló de treballadors 121, 1a companyia, desembre de 1939 (Arxiu de Reus)

Els batallons de treballadors foren unitats de treballs forçats que els militars franquistes van crear durant la Guerra Civil, a partir d’integrar presoners de guerra de l’exèrcit republicà, com a eina de repressió de l’enemic. Les autoritats franquistes, un cop acabada la guerra, els van mantenir en funcionament amb l’objectiu de continuar castigant els perdedors. Els batallons de treballadors foren el destí d’aquells que tornaren de França, en els mesos posteriors a la finalització dels combats, sense altre delicte que haver estat mobilitzats en defensa d’un govern legítim. Això, si alguna denúncia no els portava davant d’un piquet d’execució. També hi feren cap els considerats com a desafectes al règim i els condemnats per estraperlo o per pràctiques especulatives realitzades sense consentiment de les autoritats.

Les condicions de treball hi eren molt dures i els càstigs freqüents. Els batallons de treballadors foren, doncs, una forma de repressió sobre els vençuts, de repressió i alhora un recurs de mà d’obra per a la reconstrucció posterior a la guerra, en benefici dels vencedors, per a refer les infraestructures (ponts, carreteres, edificis públics…) d’un país devastat després del conflicte, i emprada sovint també per refer la propietat privada.

Reus fou un dels indrets on es concentraven els presoners per a ser distribuïts en les diferents unitats. Foren molts els homes que hi van passar i n’ha restat, fins i tot, algun testimoni gràfic, com els dibuixos de Josep Subirats Samora, cartellista, afiliat a la UGT, que havia treballat per al Comissariat de Propaganda de la Generalitat.

La conferència tindrà lloc el proper dijous 19, a 2/4 de 8 de la tarda, a l’Arxiu.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en memòria i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s