Un Arxiu amb molta història

Conservar la documentació ha estat una necessitat secular de les institucions, les societats o les persones. I, evidentment, dels ajuntaments: documents que en el seu moment van tenir, o tenen, valor administratiu i legal i que, més endavant, resten com a testimonis de la història, han estat acumulats –avui inventariats i catalogats– en caixes, habitacions o edificis destinats a aquesta finalitat.

Entre els sacs o la caixa del Comú –on es guardaven documents, els cabals i les boles de les eleccions– i l’actual equipament –on es troben ubicats l’Arxiu Municipal de Reus i l’Arxiu Comarcal del Baix Camp– han passat uns quants segles. La caixa, que es tancava amb tres claus. es conserva, en l’actualitat, al Museu d’Art i Història.

El nostre és un arxiu amb molta història. Amb molts recursos per al coneixement de la història de la ciutat i la comarca. I també amb una llarga trajectòria de canvis en la ubicació i trasllats d’edifici. Reus té la sort d’haver conservat un fons riquíssim que ni les guerres ni altres circumstàncies han malmès pràcticament. De la col·lecció d’actes municipals, entre el segle XIV i l’actualitat, a les llargues sèries d’humils albarans que ens apropen a tants aspectes de la vida quotidiana en el passat, el fons municipal de l’Arxiu ofereix un enorme ventall de possibilitats a la recerca. Fons que, al segle XIX, persones com Andreu de Bofarull i Brocà van tenir cura d’ordenar.

L’Arxiu Municipal de Reus tanca aquest mes de maig amb un cicle dedicat a la història de la pròpia institució. El dijous 26 de maig es presentarà el llibre d’Ezequiel Gort i Juanpere, Aproximació a la història de l’Arxiu Municipal de Reus. El llibre és el número 16 de la col·lecció de les Publicacions de l’Arxiu.

El dimarts 31 de maig tindrà lloc una segona sessió dedicada a la figura d’Andreu de Bofarull i Brocà, historiador i arxiver, amb la presentació de la seva obra Reus en el bolsillo, un petit costumari festiu de la ciutat, del 1851, que ara publica, en edició facsímil, Carrutxa.

Ambdues activitats tindran lloc, a 2/4 de 8 de la tarda, a l’Arxiu de Reus (C/ St, Antoni M. Claret, 3).

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en patrimoni i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Un Arxiu amb molta història

 1. Joan ha dit:

  Quines boles per les eleccions? ja feien eleccions? ho pots explicar?

 2. Ezequiel Gort ha dit:

  «Primerament que sia feta una bossa i en aquella sien inseculades les persones millor los apparrà a ser idòneas i convenients per al dit offici»
  (Capítols sobre lo ofici de palloler, 1571)

  La inseculació era una forma de triar els càrrecs –la cita correspon a un document que avui estava consultant– mitjançant unes boles o redolins, rodets de cera on es posaven, a dins, el noms de les persones que podien sortir escollides. Res a veure amb procediments democràtics, només s’hi posaven els noms de les persones que es consideraven adequades. Des de finals del segle XV, la inseculació era una pràctica comuna, a tots els ajuntaments, per triar tots els càrrecs. També es feia servir el mateix mètode en les confraries d’ofici, era molt comú.

 3. Joan ha dit:

  Gràcies

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s